11 november 2019

Expertisebijeenkomst Speciaal Onderwijs

Op maandag 11 november organiseerde CultuurSchakel een speciaal onderwijs bijeenkomst voor educatoren van de podia en de musea in Theater De Vaillant. Het onderwerp was: Hoe kan het aanbod (in Vonk) van de podia en musea nog beter aansluiten bij het speciaal onderwijs en het speciaal basis onderwijs?

Drie experts hebben deze middag een presentatie gegeven: Esther Hakkoer (icc’er en leerkracht vso Inspecteur de Vriesschool), Iris van Heesch (initiatiefnemer Stichting Onbeperkt Genieten) en Yolanda van der Heijden (educator Holland Dance Festival).

Presentaties

Esther benoemde de verschillende vormen van speciaal onderwijs en de specifieke kenmerken daarvan. Daarnaast gaf zij uit de praktijk erg handige tips waar een school en aanbieder aan kunnen denken bij  de voorbereiding van een theater- of museumbezoek of een voorstelling/concert op school.

Iris, die aanbieders in het land adviseert over hoe zij een voorstelling, concert of museumbezoek prikkelarm kunnen maken, toonde een film over hoe iemand uit het autistisch spectrum de wereld om zich heen ervaart. We kregen een kijkje en vooral met de geluiden een hele goede indruk welke prikkels iemand dan te verwerken krijgt. Om die prikkels te kunnen ‘verzachten’ ontwikkelt Iris een rugzak met spulletjes die daar bij kunnen helpen. Zij heeft een barometer ontwikkeld waarop de intensiteit van de prikkels per  bezoek te zien zijn.

Yolanda liet een prachtig project zien met vso Inspecteur de Vriesschool waaruit blijkt dat de choreograaf en de dansers (docenten) grote affiniteit hebben met de doelgroep en dat op maat een programma kan worden gemaakt. Het aanbod in Vonk wil zij exclusief aanbieden voor het Speciaal Onderwijs.

Werksessie

In een werksessie met alle aanwezigen werd in groepen geïnventariseerd hoe de ervaringen van aanbieders met het speciaal onderwijs is op het gebied van organisatie, inhoud en omschrijving in Vonk. We discussieerden over de mogelijke veranderingen om het aanbod beter aan te laten sluiten bij het speciaal onderwijs en speciaal basis onderwijs en hoe dat vormgegeven kan worden in Vonk.

Leernetwerk Speciaal onderwijs voor scholen

Eric Schulp, Cultuurcoach bij CultuurSchakel, gaf aan dat er in januari handvatten komen voor de aanbieders en de scholen. Eric organiseert in 2020 een Leernetwerk Speciaal onderwijs voor scholen. Dit onderwerp blijft voor aanbieders ook op de agenda staan. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Eric Schulp via mail: ericschulp@cultuurschakel.nl of telefoon: 06-46 94 16 62.