18 mei 2020

Mooie resultaten Samen thuis in de kunst

Door de maatregelen rond corona stond en staat de Haagse vrijetijdskunstsector nog steeds voor een grote uitdaging. Veel Haagse culturele initiatiefnemers pakken deze uitdaging aan om te laten zien hoe creatief zij zijn met allerlei online activiteiten. CultuurSchakel wilde dit soort initiatieven stimuleren met financiële steun, want juist in deze tijd van onzekerheid en social distancing is de behoefte aan kunstbeoefening groot.

CultuurSchakel stelde daarom € 21.500,- beschikbaar via de tijdelijke regeling Samen thuis in de kunst. Met deze regeling ondersteunden wij vanaf 10 april activiteiten die cultuurdeelname voor de Hagenaar mogelijk maken tijdens de corona-crisis. Binnen een uur na de aankondiging stroomden de aanvragen binnen, die varieerden van online kunstlessen tot volledige digitale evenementen. In vijf weken tijd ondersteunden we 24 projecten met maximaal € 1.000,- per aanvraag. De aanvragen kwamen uit alle stadsdelen, vanuit verschillende kunstdisciplines en waren gericht op jong en oud.

De initiatieven

Op 25 april vond het online festival Samen Haags plaats, waar zo’n 10.000 cultuurliefhebbers verspreid over de dag genoten van diverse workshops en voorstellingen. Er waren o.a. live danslessen, workshops mondkapjes naaien, voorstellingen en muziekoptredens gestreamd via de website van het festival. De jongste deelnemer was 2 jaar en de oudste, die aan de workshop dansen voor ouderen deelnam, was 80 jaar. Dit laat maar zien dat je nooit te jong of te oud bent om mee te doen aan kunst en cultuur!

Ook konden veel culturele aanbieders hun reguliere aanbod digitaliseren dankzij de regeling. Onder andere Art-S-Cool biedt online kunstlessen, Stichting Beyond Bharata Natyam geeft online Indiase danslessen en Stichting 1001 Nachten start binnenkort met online muzieklessen. Ook het Haags Hiphop Centrum speelt goed op deze tijd in, met online tutorials en livestreams om hun leerlingen te inspireren en nieuwe dingen te leren. Daarnaast ontwikkelde Charlotte van Winden gratis beeldende kunstworkshops voor kinderen tijdens de meivakantie.

Omdat deze tijd vraagt om de ontwikkeling van nieuwe (digitale) vaardigheden en er meer aandacht is voor digitale media, was er naast de aanvragen uit de reguliere disciplines ook aandacht voor initiatieven op het gebied van film. Zo ondersteunen wij o.a. de online filmworkshops van Stichting Dalmar voor jongeren en de online talkshow van Minerva Blijd-Limon vol interviews, spelletjes en challenges voor iedereen die houdt van urbanmuziek en kunst.

Blijf op de hoogte

Naast al deze mooie initiatieven staan er nog heel veel andere nieuwe of aangepaste culturele evenementen en projecten op de agenda waar Samen thuis in de kunst een bijdrage aan leverde. Zie jij deze periode als een kans om je creatief te ontwikkelen, mis je de culturele evenementen of ben je gewoon benieuwd naar wat er gebeurt binnen kunst en cultuur in Den Haag? Volg ons dan op Facebook, Instagram , LinkedIn of Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!