Op stap met icc-cursisten

Een vast onderdeel van de Icc-cursus is het bezoek aan twee culturele instellingen. Cursisten leren zo enkele culturele instellingen (beter) kennen en gaan met de educatiemedewerkers in gesprek.

Vanwege het grote aantal cursisten is de groep dit jaar in tweeën verdeeld. Beide groepen bezochten zowel het Mauritshuis als het Korzo theater en Holland Dance, halverwege werd er gewisseld.

Voor veel cursisten was dit een eerste kennismaking met beide instellingen. In het Mauritshuis werden we ontvangen door Janneke Gilsing, in Korzo door Nathalie Decory en Judtih van Hemert van Holland Dance. De informatie en rondleiding gaven veel nieuwe inzichten in wat een culturele instelling kan betekenen voor de eigen school.

Centrale vragen waren: hoe kunnen we de ervaring die de leerlingen hebben bij het bezoek aan een museum of voorstelling versterken? Welke rol heeft de leerkracht daarin, wat vraagt dat van een icc´er en wat kan een educatiemedewerker daaraan bijdragen?     

Een kleine selectie van vragen en ideeën:

  • Met collega’s opgeleid worden in ‘kijken naar kunst’ om met leerlingen zo goed mogelijk door het museum te kunnen lopen en ze daarbij te begeleiden.
  • Er wordt nogal eens gekozen voor iets wat bekend is. Naast VONK zouden trailers fijn zijn om een beeld te krijgen van voorstellingen die we niet kennen.
  • Het zou mooi zijn om met het hele team zo’n bezoek te kunnen doen. Dan maken de leerkrachten het ook mee, dan wordt het bekender en gaan ze de mogelijkheden zien.
  • Een boekje met begrippen die horen bij een dansvoorstelling en rondleiding door het theater zouden een mooie voorbereiding zijn en aan kunnen sluiten bij taalonderwijs. 

En tot slot een algemeen gedeelde ervaring:

‘Goed te weten dat de culturele instellingen echt open staan voor het gesprek met het onderwijs.’