Steun voor creatieve cultuurmakers in Den Haag

Hagenaars met een creatief idee kunnen een campagne starten bij voordekunst: het platform voor crowdfunding in de creatieve sector in Nederland. Dinsdag 7 mei maakte wethouder Robert van Asten (Cultuur) bekend dat de gemeente in 2019, 2020 en 2021 elk jaar € 80.000 beschikbaar stelt voor Haagse ideeën op dit platform.

De wethouder maakte dit bekend tijdens de workshop Crowdfunding die werd georganiseerd door voordekunst, met en bij CultuurSchakel.

De gemeente draagt 25% bij aan campagnes die zich hebben bewezen door 75% van de financiering rond te krijgen. Initiatiefnemers ontvangen naast financiering ook begeleiding bij hun campagnes door voordekunst.

Wethouder Robert van Asten (Cultuur): “Kunst en cultuur is van en voor iedereen! Daarom willen wij in Den Haag zo veel mogelijk ondernemende makers belonen en helpen om hun creatieve ambities waar te maken. De samenwerking met voordekunst is ook een mooie manier om makers en instellingen te helpen nieuwe financieringsmethodes te blijven ontdekken.”

Ook Roy Cremers, directeur voordekunst, is blij met de samenwerking: “Ik ben er trots op dat we nu samen met de gemeente Den Haag vol in kunnen zetten op het bereiken van Haags talent. Nu zijn we in staat om een groot aantal makers en instellingen uit Den Haag te begeleiden bij het opzetten en uitvoeren van crowdfunding-campagnes en het succesvol betrekken en behouden van nieuw publiek.”

Voorwaarden
De gemeente steunt een campagne als het aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • De initiatiefnemer woont en werkt in Den Haag.
  • Het initiatief wordt (deels) uitgevoerd in de gemeente.
  • Minimaal 25 donateurs dragen bij aan de campagne.
  • Het initiatief wordt niet door andere culturele subsidies van de gemeente ondersteund. 

Voordekunst
Voordekunst is een platform voor crowdfunding in de creatieve sector. Voordekunst geeft advies, begeleidt crowdfunding-campagnes en helpt zo de doelen van kunstenaars én de creatieve sector te bereiken. Donateurs kunnen via de website direct en gemakkelijk bijdragen aan het project van hun keuze.

Campagne starten
Creatievelingen die een campagne willen starten, vinden meer informatie op de site van voordekunst. Op deze site wordt ook uitgelegd hoe crowdfunding werkt.

Wethouder Robert van Asten maakt de eerste bijdrage van de gemeente Den Haag bekend. Dankzij deze bijdrage heeft een campagne van studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten 100% gehaald en kan de afstudeerexpositie van de studenten werkelijkheid worden.