Succesvolle Meet the Urban Pro´s

CultuurSchakel organiseerde op 18 juni jl. voor de tweede keer de Haagse urban netwerkbijeenkomst ‘Meet the Urban Pro’s’. Dit keer in samenwerking met poppodium PAARD.

Adviseur Cultuurparticipatie Joan Biekman trapte het programma af met een Q&A en het succesverhaal van producer en muzikant Shafique Roman. Deze jonge producer nam deel aan verschillende Haagse muziekactiviteiten en maakte daarna kennis met de internationale urban muziekbusiness via de Internationale Hiphop en R&B Conferentie en New Skool Rules. Met zijn compagnon Ravy leerde hij zowel voor als achter de schermen in Nederland én in het buitenland, veel over de business. Ook ging hij samenwerken met zijn neef DJ Dyna, maar kreeg dit niet cadeau. Door zichzelf constant te bewijzen, is hij inmiddels onder contract bij DJ Dyna en Cloud9Music.

Na dit succesverhaal werd de avond voortgezet met vier panels:

The Media Plug over hoe je een relatie opbouwt en onderhoudt met muziekplatforms, mediabedrijven en radio.

Mark My Work over management, het genereren van inkomsten via streamingdiensten en publishingcontracten bij officiële organisaties.

Meer Money Minder Moeite over organisatietalent en financiële ondersteuning voor urban muzikanten en producers die een goed plan hebben.

Turn Up The Music over de rol van podia- en festivalprogrammeurs in Den Haag en Rotterdam, waar zij op letten bij het boeken van acts, hoe zij podia relevant houden en nieuwe muziektrends showcasen.

Het was duidelijk voelbaar dat Den Haag kansen laat liggen bij het doorverwijzen van nieuwe talenten naar grotere podia. In Rotterdam lijkt dit meer mogelijk. Met behulp van het Haagse platform General Urban Arts Platform (GUAP) neemt Den Haag hierin belangrijke stappen. 

Na afloop bleek opnieuw dat er behoefte is aan evenementen die de urban arts bevorderen. Meet the Urban Pro’s is een stap in de goede richting. Haagse urban artists konden hier kennismaken met nieuwe professionals uit de lokale en landelijke media, subsidienten, fondsen, podia, festivals en officiële muziek-publishers en management. Er werd dan ook volop genetwerkt en informatie uitgewisseld.

Matchmaker Cultuur Sherwin Blijd introduceerde de urban art regeling die in het leven is geroepen voor culturele instellingen met expertise op het gebied van urban arts of talentontwikkeling.

De samenwerkingspartner voor de inhoud en de productie was Paard. Deelnemende organisaties aan de panels waren: 3voor12 Den Haag, AT Publishing, Big Boss Music, Bravoure Music, Den Haag Outdoor, Fonds 1818, Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds voor Podiumkunsten, FunX, Geld Voor Je kunst! by CultuurSchakel, Haags Hiphop Centrum, Haags Pop Centrum Music Support, Matchmaker Cultuur, Paard, VSB Fonds, Urban Treatment en Young Agga by DenHaag.fm.