Cultuureducatie gaat buiten schooltijden door

De Mussen is het oudste buurtcentrum van Nederland en ligt in het hart van de Haagse Schilderswijk. Naast een buurtcentrum is De Mussen ook een cultuurinstelling waar veel wordt georganiseerd op het gebied van kunst en cultuur. Zo is er bijvoorbeeld een leerlijn kunst ontwikkeld binnen het Leerkansenprofiel en verzorgt De Mussen lessen op omliggende scholen. Op school maken kinderen uit de Schilderswijk vaak voor het eerst kennis met kunst en cultuur. Er wordt geprobeerd de interesses van de kinderen te prikkelen en ze enthousiast te maken, zodat ze spelenderwijs kennis over kunst ontwikkelen. Zodra ze nieuwsgieriger worden en op onderzoek uitgaan, worden ze doorverwezen naar kunst- en cultuuractiviteiten in De Mussen.

De Mussen biedt verdiepingsprogramma’s aan zodat kinderen op een laagdrempelige manier hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Zo hebben zij een talentontwikkelingsprogramma ‘De TalentenTent!’ ontwikkeld dat zich richt op de duurzame ontwikkeling van talenten van kinderen. Binnen dit programma worden momenteel de volgende cursussen gegeven: dansen, rappen, schilderen & tekenen, schaken, zingen en djembé. Ook heeft De Mussen, in samenwerking met het Mauritshuis, de kinderkunstschool ontwikkeld. Op de kunstschool leren kinderen van alles over geschiedenis (in het bijzonder de Gouden Eeuw) en kunst & cultuur. Ook leren ze de theorie direct toe te passen in de praktijk. Zo kruipen de kinderen bijvoorbeeld spelenderwijs in de huid van een schilder.

Aan het eind van de lessenreeks geven de kinderen een rondleiding in het Mauritshuis aan hun ouders, broertjes, zusjes en andere familieleden, vertellen ze wat ze tijdens de lessen op de kinderkunstschool hebben geleerd en worden de eindwerkstukken (de zelfportretten) tentoongesteld.

Doordat De Mussen laagdrempelig is, bekend in de wijk en dicht bij huis is, komen kinderen makkelijk naar De Mussen toe. Kinderen die op school zijn geprikkeld, stromen door naar het kunst- en cultuuraanbod in De Mussen en hele enthousiaste en talentvolle kinderen leiden we vervolgens door naar bijvoorbeeld het Koorenhuis of jeugdtheaters in de stad.