Uit met CultuurSchakel: Dancing Grandmothers

CultuurSchakel organiseert samen met culturele instellingen en onderwijspartners Uit met CultuurSchakel. Leerkrachten, interne cultuurcoördinatoren en schooldirecties bezoeken verschillende kunstinstellingen in de stad. Bedoeld om je te verwonderen, te inspireren en aan het denken te zetten. Doe ook inspiratie op en ga mee!

Holland Dance Festival selecteerde voor de leerkrachten van SCOH en De Haagse Schoolvereniging een bijzondere voorstelling - Dancing Grandmothers met Koreaanse oma’s die wereldwijd alle harten stelen.

Vooraf was er een gesprek met choreografe Eun-Me Ahn die vertelde over het ontstaan van de voorstelling en vragen van de leerkrachten beantwoordde. Ook vertelde ze dat het dansen en de samenwerking met jonge dansers voor de oma’s bevrijdend werkte. De oma’s voelden zich lichamelijk maar ook geestelijk sterker worden.

De choreografie combineert flowerpower, folklore en electro en wordt gedanst door jonge dansers  en Koreaanse oma’s van tussen de 60 en 90 jaar. Dancing Grandmothers laat zien hoe Koreaanse vrouwen kijken naar dans en ouderdom. Ahn trok door haar vaderland Korea en ontdekte dat alle vrouwen die zij tegenkwam gelukkig oogden wanneer je ze vroeg om te dansen. De pure en onverwoestbare energie van zelfs de oudsten onder hen stak de jonge dansers van haar Eun-Me Ahn Company aan.

Zo ook de leerkrachten van Uit met CultuurSchakel, zij kregen de gelegenheid om na afloop op het podium van Theater aan het Spui samen met de oma’s en jonge dansers te dansen. Hiervan werd gretig gebruik gemaakt! Heerlijk om zo samen met je collega’s de werkweek af te sluiten.

Leerkracht Judita Kmecova van de Haagse Schoolvereniging: “Uit met CultuurSchakel is een leuke manier om met collega’s heerlijk te ontspannen. Voor mij persoonlijk biedt  het de perfecte gelegenheid  om eens iets anders te bekijken dan wat ik normaal zou uitkiezen. The Dancing Grandmothers zjjn hier een perfect voorbeeld van. Spannend, grappig, mooi en ook een beetje gek. Zeker iets dat ik niet snel zal vergeten.”