Uit met CultuurSchakel

Een geslaagde middag in het Mauritshuis

Woensdag 22 november jl. was er een Uit met CultuurSchakel voor leerkrachten van het bestuur Stichting Lucas Onderwijs. Cultuurcoaches Caroline en Gresnigt en Casper van Kalleveen waren er ook bij.

De middag begon met een tekenopdracht waarbij de leerkrachten vanuit de herinnering de stier van Paulus Potter moesten tekenen. Dit maakte verrassend duidelijk hoe er naar kunstwerken wordt gekeken en wat daarvan in ons geheugen wordt opgeslagen. Dit hangt samen met onder andere de kennis van en de affiniteit met de afgebeelde voorstelling.    
Vervolgens was er een rondleiding door het Mauritshuis, waarbij op zaal tevens de aandacht gevestigd werd op de ontstaansgeschiedenis van het Mauritshuis. Zowel de rondleiding als de ontvangst was in handen van Laura Wielders. Het was een verfrissende rondleiding met nieuwe wetenswaardigheden over de schilderijen en de kunstenaars.

De leerkrachten zijn geïnformeerd over het educatieve aanbod dat het Mauritshuis biedt en er zijn suggesties gegeven hoe dit aanbod in te passen is in het curriculum van de school. Denk bijvoorbeeld aan schilderijen uit de Gouden Eeuw die nauw kunnen aansluiten bij de geschiedenisles over de Gouden Eeuw. Een concrete vraag die werd gesteld door één van de aanwezige scholen.