Workshop Socratisch gesprek + Metropolis #1

Uitnodiging

De druk op docenten is groot. Naast - uiteraard - het geven van goed onderwijs, verwachten we van docenten dat zij van het klaslokaal een veilige omgeving maken, waarbinnen ook de heikele onderwerpen binnen onze samenleving besproken kunnen worden. Een ‘open gesprek’ dus terwijl in de klas, net als in de samenleving, groepen geregeld loodrecht tegenover elkaar staan. Om vanuit de podiumkunsten een bijdrage te leveren, biedt theaterproducent Trouble Man, in coproductie met Het Nationale Theater, docenten uit het primair en voortgezet onderwijs een workshop Socratische gespreksvoering aan, gevolgd door de theatervoorstelling Metropolis.

Workshop Socratische gespreksvoering
De workshop o.l.v. Yassin Elforkani biedt docenten handvatten om alle mogelijke onderwerpen op een open manier in de klas te bespreken. Tijdens het eerste deel wordt ingegaan op straatcultuur en hoe deze kan botsen met de cultuur op school, op basis van het onderzoek van Ilias El Hadioui, “Hoe de straat de school binnendringt”. In het tweede deel gaan we dieper in op de socratische gespreksvoering: in 7 stappen een open, klassikaal gesprek realiseren. Deelnemers kunnen concrete voorbeelden uit hun eigen klassen aandragen.
De workshop duurt van 15.00 tot 19.00 uur en wordt gegeven in Theater aan het Spui. Na de workshop is er tijd om wat te eten, waarna om 20.15 de voorstelling Metropolis begint.

Metropolis #1 - Een crimi in de Haagse onderwijswereld
Metropolis #1 is een actuele voorstelling over idealen en schulden, over het gedroomde onderwijs en de weerbarstige realiteit. Gebaseerd op interviews met prominenten uit de Haagse onderwijswereld en op verhalen van leerlingen, politici, bevlogen leraren en teleurgestelde idealisten. Metropolis #1 is de eerste voorstelling van het vierluik dat theatermaker Sadettin Kırmızıyüz (Trouble Man) de komende jaren in coproductie met Het Nationale Theater op de planken brengt.

Het Haagse Oranjecollege staat op het punt van een grote doorbraak. Directeur Erica (Antoinette Jelgersma) zet alles op alles om haar school in the picture te krijgen als excellente school. Ondertussen zien we leerlingen kopje onder gaan, omdat zij meer zorgen hebben dan goed voor hen is, en probeert conciërge Otto (Stefan de Walle) te redden wat er te redden valt. Terwijl de school zich concentreert op anti-radicalisering, dringt de georganiseerde misdaad ongezien de school binnen. Zij zorgen immers wel voor families die het niet zo makkelijk hebben… Waar vecht je voor als leraar? Een betere toekomst voor de buurt, de maatschappij, de leerling? Mag je mensen laten vallen, omdat je nu eenmaal niet iedereen kunt redden?

Praktische info

Datum:  Woensdag 18 april
15.00-19.00 uur:  training o.l.v. Yassin Elforkani
19.00 uur:  Share a Soup
20.15 uur:  Aanvang voorstelling Metropolis
Kosten voor het hele programma:  €9.50
Locatie:  Theater aan het Spui 
Er is plek voor max.18 deelnemers.

Voor meer informatie en aanmelden: Muriël Besemer