Culturele Spelen 2019

Doet jouw school ook mee met dit creatieve en kunstzinnige feest voor Haagse basisschoolleerlingen?

De Culturele Spelen vinden plaats op de laatste schooldag vóór de Haagse herfstvakantie. Voor de meeste Haagse kinderen is dat dit jaar donderdag 17 of vrijdag 18 oktober. Het is een gezamenlijk creatief en kunstzinnig feest voor de basisschoolleerlingen in Den Haag. Een cultuurdag ‘light’, waarin het plezier, het zelf kunnen kiezen en de verbinding naar cultuurdeelname in de vrije tijd centraal staan. Deelname aan, en invulling van de Culturele Spelen is een vrije keuze van de scholen.

De Culturele Spelen laten zien dat samen met kunst en cultuur aan de slag gaan, belangrijk, maar vooral ook leuk is. Kunst zet de ramen van geest en hart bij mensen open. En daar begin je zo vroeg mogelijk mee, bij zoveel mogelijk kinderen van alle pluimage. Door bijvoorbeeld te zingen, toneel te spelen of een schilderij te maken, delen we onze ideeën en gevoelens met elkaar. Kunst helpt ons om elkaar en onszelf beter te begrijpen en bevordert onderling respect. We geven met kunst kleur aan de wereld om ons heen, we laten onszelf én onze prachtige creaties aan elkaar zien. Tijdens de Culturele Spelen vieren we die gekleurde stad. En feesten, dat doen we samen! Wij willen met de Culturele Spelen bijdragen aan een verbonden, creatieve en gezonde stad.

Cultuureducatie is een groot goed. Daarmee maken veel kinderen, begeleid via school, kennis met de rijkdom van allerlei vormen van cultuur. Cultuurdeelname buiten schooltijd is een essentiële aanvulling op deze cultuureducatie. De ervaring opdoen om van huis uit naar het theater te gaan en te leren dat cultuurdeelname en reflectie hierop een vorm van vrijetijdsbesteding is, waarvoor en waarbinnen je individueel kunt kiezen, is van grote waarde. Dit heeft alles te maken met gewoontevorming, cultuur, identiteitsontwikkeling en zelfbewustzijn. We geloven erin dat ieder kind de kans moet krijgen creativiteit te ontwikkelen op een manier die goed bij hem of haar past. Kinderen die in een klas soms minder zichtbaar zijn, kunnen juist opbloeien bij culturele activiteiten die ze zelf buiten school gekozen hebben. Het merendeel van de Haagse kinderen komt buiten schooltijd niet vanzelf in aanraking met kunst. Het onderwijs is de plek om ieder kind te bereiken. We willen met de Culturele Spelen de verbinding leggen tussen scholen, het kind met een eigen stem en kunst in de vrije tijd. Zo willen we de kunsten een plaats te geven in het persoonlijke en sociale leven van zoveel mogelijk kinderen.

Je kunt je school vanaf nu opgeven via info@culturelespelen.nl.

De Culturele Spelen vonden voor het eerst plaats op 19 oktober 2018 en zijn een initiatief van Stichting de Betovering.