De Afvaljuf

De Afvaljuf

Voorschoolse Educatie

Carolien Adriaansche is dé Afvaljuf. Ze maakt al 25 jaar kunstwerken van plastic afval en geeft workshops op scholen, bij (culturele) instellingen, gemeenten en musea. Daarin laat ze kinderen en volwassenen ervaren wat je allemaal met ‘afval’ kunt doen. Voor de allerkleinsten gaat het daarbij om spelend leren.

Kijk op kunst

Ontdekken met je handen, vind ik belangrijk als ik met peuters werk. Wat kun je allemaal met een blok hout of een plastic fles doen? Soms wordt het een toren, dan weer een vis of een vogel. Het gaat om materialen ontdekken en vrij bouwen. Op die leeftijd zijn kinderen nog zo puur en onbevangen. Het gaat niet om het eindresultaat, maar om de ervaring. Want soms is het net zo interessant om het gemaakte weer uit elkaar te halen. Tegelijkertijd geef ik op speelse wijze mee dat ‘afval’ allerlei kwaliteiten kan hebben: prachtige kleuren en vormen, waar je altijd weer iets nieuws mee kunt maken.

Werkwijze

In overleg met de peuterspeelzaal ontwikkel ik een activiteit die bij de groep of de ruimte past. Als er een mooie buitenruimte is, kunnen we daar iets opzetten, ook bijvoorbeeld met verschillende activiteiten, zodat de kinderen kunnen doorstromen en wisselen. Ik haak daarbij graag aan op thema’s waar in de groep al aandacht voor is. Bijvoorbeeld eten, taal en samen spelen. Hieronder staan een paar voorbeelden, maar in overleg zijn ook andere activiteiten mogelijk.

Activiteiten

  • Een voelboek maken met schuurpapier en restjes wol
  • Torens bouwen met hout, lijm en verf
  • Iets maken van plastic flessen, doppen en doosjes
  • Een kunstwerk maken met de hele groep of met de ouders

Meerwaarde voor peuters, pedagogisch medewerkers en ouders

Als Afvaljuf help ik jonge kinderen op een speelse manier materialen en voorwerpen ontdekken. Door anders naar afval te kijken, worden het opeens handige objecten die je kunt gebruiken om opnieuw mee te creëren. De essentie van recycling en kunst maken als ze wat ouder worden. Met voelen en uitproberen, kun je peuters in beweging krijgen en een eigen verhaal laten bedenken. Ook voor de pedagogisch medewerkers en ouders werkt dat inspirerend.

Contactpersoon

Carolien Adriaansche
carolien@afvaljuf.nl 
06 10 62 53 91

Aanbieder

De Afvaljuf
Prinsegracht 64
2512 GB Den Haag

Neem contact op met
Carolien Adriaansche
0610625391
carolien@afvaljuf.nl
www.afvaljuf.nl
Onderwijs:
Speciaal