Mauritshuis

Mauritshuis

MBO

Het Mauritshuis is een klein museum van wereldformaat, een huis vol verhalen. In de sfeervolle zalen van het monumentale gebouw vertelt elk wereldberoemd kunstwerk een eigen verhaal en worden geheimen ontrafeld. Zo wordt leren over kunst een avontuur én een onvergetelijke ervaring.

Kijk op kunst

We zijn ervan overtuigd dat cultuur toegankelijk moet zijn voor iedereen en zetten ons actief in om nieuwe doelgroepen te bereiken. Als museum willen wij ook de grote diverse groep jongeren uit het mbo inspireren met een bezoek aan het Mauritshuis. We hebben daarom een programma ontwikkeld op het snijvlak van de collectie van het Mauritshuis en de belevingswereld van jongeren. Samen met ervaren museumdocenten ontdekken mbo-studenten de meesterwerken uit de 16de en 17de eeuw, zoals het Meisje met de parel van Vermeer en ‘het huishouden’ van Jan Steen.

Werkwijze

Samen met docenten en studenten hebben we voor het mbo een laagdrempelig programma samengesteld dat aansluit bij het vak Burgerschap. Het programma bestaat uit twee delen. Eerst komt een museumdocent naar school. Ongeveer twee weken later bezoeken de studenten het museum. Gesprekken over de schilderijen worden afgewisseld met opdrachten die aansluiten bij de wereld van de studenten. Zo zijn er opdrachten met muziek en datingprofielen, maar ook gesprekken over slavernij en nepnieuws.

Aanbod en activiteiten

  • MBO x Mauritshuis: les in de klas + interactieve rondleiding met opdrachten in het museum

Meerwaarde voor studenten en docenten

Tijdens de rondleiding en workshop worden studenten uitgedaagd om zelf te kijken, zelf te praten en zelf te doen. Wat zien zij? Wat zouden ze graag anders zien? Wat zeggen de onderwerpen van de schilderijen over de mensen toen en vinden we dat nu nog steeds? Vragen die het kijken én kritisch denken stimuleren. Daarnaast bieden we vooral veel ruimte om het bezoek zoveel mogelijk af te stemmen op hun interesses, studierichting en enthousiasme. Op die manier wordt het museumbezoek voor iedere student betekenisvol.

Contactpersoon

Helma Geerlings
h.geerlings@mauritshuis.nl 
06 183 401 95
www.mauritshuis.nl/scholen 

Aanbieder

Mauritshuis
Plein 29
2511 cs Den Haag

Neem contact op met
Janneke Gilsing
0703023456
educatie@mauritshuis.nl
www.mauritshuis.nl
Onderwijs:
Speciaal