Utopie

De grootste kracht van leerlingen is misschien wel hun ongeremde verbeelding. In de projecten van het thema ‘Utopie’ mogen ze dit talent op alle mogelijke manieren laten zien.

Zo bouwen de leerlingen een luchtkasteel, verzinnen ze nieuw speelgoed, smeden ze plannen voor de 22ste eeuw en reizen ze ver terug in de tijd. Ze bedenken fantasiedieren, ontwerpen de kleding van de toekomst, maken apparaten van afvalmateriaal en ontdekken de waarde, noodzaak en mogelijkheden van klungelen. Alles mag. Sterker nog, het moet! De leerlingen experimenteren met materialen en combineren kunstvormen om hun fantasie werkelijkheid te maken. Haagse kunstenaars en culturele instellingen helpen hen hierbij graag op weg.

Het resultaat bestaat niet alleen uit fantastische uitvoeringen en grensverleggende kunstwerken. Het thema prikkelt de leerlingen ook om te filosoferen. Ze denken na over hun ideale wereld en stellen actuele vragen zoals: kan een robot de mens vervangen? Tijdens de opdrachten worden ze uitgedaagd om oplossingen buiten de gebaande paden te vinden. Ook oefenen ze hoe ze anderen van hun ideeën kunnen overtuigen. Kortom, ze leren hoe ze hun dromen kunnen realiseren. 

Projectoverzicht en samenvattingen Utopie

Themafilmpjes Utopie 

Voor vier leeftijdsgroepen is een eigen animatiefilmpje gemaakt met verschillende karakters om het thema Utopie te introduceren in de klas. Wat betekent Utopie? En hoe sluiten kunst en cultuur vanuit verschillende disciplines daarbij aan? Bekijk de vier themafilmpjes van Utopie voor een korte introductie.

Disciplines

De leerlijnen van Cultuuronderwijs op zijn Haags bevatten materiaal voor acht disciplines. Deze zijn samengesteld aan de hand van de thema’s, die passen bij de leeftijd en ontwikkeling van leerlingen.