Maak virtueel kennis met nieuwe makers uit SoZa!

Op de Haagse Cultuuronderwijs Dag zou je kennis hebben kunnen maken met een aantal ‘makers van de toekomst’. Makers waar je anders misschien niet zo snel mee in contact zou komen. Deze nieuwe makers zijn statushouders die in SoZa wonen en leven volgens het principe van Co_living. Zij houden zich bezig met muziek, dans, theater, film en literatuur en zoeken aansluiting met het culturele veld van Den Haag; met jullie dus! We stellen ze graag aan je voor!

Yhshom

Dit is Yhshom, een jongen uit Eritrea. Hij vluchtte zes jaar geleden uit Eritrea om vrijheid en veiligheid te vinden. Yhshom: ‘Als je in vrijheid leeft, kun je aan groei denken’. Over zijn vlucht schreef hij een boek ‘Tranen van mijn Moeder’ dat hij graag wil vertalen in het Nederlands en wil uitgeven. Ook wil hij graag een rap omzetten naar het Nederlands. Wie denkt mee? Hij kan bij zijn zoektocht hulp gebruiken van een organisatie die zich bezighoudt met literatuur, of een andere culturele organisatie uit Den Haag. Yhshom woont nu twee jaar in SoZa en studeert elektrotechniek.


Egus en Filmon 

Dit zijn Egus en Filmon, twee muzikanten uit Eritrea. Zij wonen sinds 2018 in het SoZa-gebouw en zoeken naar mogelijkheden om hun muziek op te nemen en bijvoorbeeld een videoclip te maken over Eritreeërs in Den Haag. Met hun prachtige sounds en Krar kregen zij tijdens PIPxSOZA en SOZA Summer Times het hele publiek in beweging. Wie denkt mee over hoe we deze heerlijke sounds met meer Hagenezen kunnen vieren?

Kinan

Dit is Kinan, hij komt uit Syrië en woont in SoZa. Zijn hart ligt bij grafisch ontwerp en beeldende kunst en hij wil graag een opleiding tot webdesigner doen. Kinan en een aantal andere bewoners van SoZa hebben van CultuurSchakel de opdracht gekregen in beeldend werk de vraag Wie ben jij in Den Haag? vorm te geven. Deze werken zouden geëxposeerd worden tijdens de Haagse Cultuuronderwijs Dag, maar zullen nu ergens anders op een ander moment een plek krijgen. Wie denkt mee over hoe we zijn werk en het werk van een aantal andere talentvolle SoZa residents een plek kunnen geven in onze stad?

Samenwerking met SoZa

Op de bovenste drie verdiepingen van SoZa wonen 175 statushouders en jonge Hagenezen samen volgens de co-living formule. In opdracht van de eigenaren van het pand, MPR Development en VORM heeft FishEyeProducties het programma ‘It takes a Village’ opgetuigd en uitgevoerd. Dit programma verbindt SoZa-bewoners aan de stad en de stad aan de plek. CultuurSchakel werkt samen met SoZa om te kijken hoe Haagse culturele organisaties een bijdrage kunnen leveren aan de doelstelling van het programma door talenten uit het SoZa-gebouw een plek te geven in de stad.
Het idee is om de beeldende opdracht ook aan andere bewoners met andere discipline-achtergronden te geven. Hier kunnen ook andere culturele instellingen uit Den Haag aan gekoppeld worden #ditismijnstad.
Zou je het interessant vinden om met een van deze makers in contact te komen of wil je gewoon meer weten over deze samenwerking, neem dan contact op met Ankje Berkhof.