Haagse Cultuuronderwijs Dag 2019

Vers van de pers: de Haagse Cultuuronderwijs Dag 2020 vindt plaats op woensdag 22 april!

Bewust Kiezen

 In de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag hadden zich zo´n 170 bezoekers verzameld, waaronder veel educatiemedewerkers van culturele instellingen en leerkrachten. Zij werden op deskundig wijze door het programma heen geloodst door dagvoorzitter Minchenu Maduro.

Robert van Asten, Wethouder Cultuur, opende de bijeenkomst en gaf een goed beeld van het Haagse cultuureducatieve veld, waarna Ernestine Comvalius een pleidooi hield voor bewust kiezen.

Tijdens de daarop volgende  ‘Ontmoeting’ gingen musea en podia in gesprek met de leerkrachten van zowel basisscholen als voortgezet onderwijs en spraken over het ‘waarom’ van de keuzes die zij maken.

Vervolgens gingen de bezoekers uiteen om aan verschillende sessies deel te nemen. Anouk Nooteboom en Debbie Coninck Westenberg bespraken de voordelen van thematisch onderwijs. Waarna de aanmeldingen voor het Leernetwerk Thematisch onderwijs dat CultuurSchakel in juni organiseert, binnenstroomden.

Karin Kotte pakte in haar sessie het thema Bewust kiezen met beide handen aan. Petra Katzenstein en Judith Whitlau van de educatieafdeling Joods Historisch Museum bespraken de methode I ASK. Yolanda van der Heijden en Judith van Hemert van het Holland Dance Festival deden uit de doeken waarom zij er bewust voor kozen om uitsluitend danseducatie op maat in het speciaal onderwijs aan te bieden. En de Willemsparkschool en Art-S-Cool spraken over hun samenwerking in het COH Experttraject, waarbij een COH vakdocent in een gekozen discipline naar school komt.

In het auditorium gingen de directeur van het Bijlmer Parktheater, Ernestine Comvalius en het publiek in gesprek over cultuuronderwijs, intercultureel programmeren en het belang van nieuwe makers.

Vervolgens presenteerden CultuurSchakel en CJP CultuurStemmen – een tool die de docent helpt het gesprek aan te gaan met de leerlingen en samen met de klas een keuze te maken voor culturele activiteiten.

Jelle Jolles volgde met een lezing over het brein van de leerling. Want: het brein houdt van kunst en cultuur.

De gehele dag konden bezoekers terecht bij de expositie ‘Verwondering’, die speciaal was opgezet door studenten van de School voor Jong Talent. De School voor Jong Talent is één van de voortrajecten die gevolgd kunnen worden bij de Hogeschool der Kunsten Den Haag. Aan deze en andere voortrajecten werd aandacht besteed tijdens een speciale sessie op de Haagse Cultuuronderwijs Dag.

De dag werd afgesloten door Gert Biesta, onderwijspedagoog en hoogleraar Educatie aan onder andere de Brunel University London. Hij pleitte er onder meer voor dat kunst niet naast de andere vakken hoort, maar als principe moet gelden van alle vakken. En daar sluiten we ons graag bij aan.

Blog van Annemarie van Es
Annemarie van Es heeft een mooie blog geschreven over haar ervaringen tijdens de Haagse Cultuuronderwijs Dag: "Soms moet je de school even uit om je werkzaamheden op die school te overdenken, te verbeteren en te toetsen". Lees haar hele blog

Wat zoek jij op de Haagse Cultuuronderwijs Dag?

Martin Helleman
Martin Helleman is naast vo-docent Beeldende kunst bij Dalton Den Haag, ook coördinator van de theaterklas - een samenwerking tussen de school en theaterschool Rabarber. Wat hij zoekt op deze Haagse Cultuuronderwijs Dag is helder: praktische handvatten vanuit het werkveld. En dát vond hij in de workshop over de I ASK methode! “De workshop ging over hoe je leerlingen bij een museumbezoek kan betrekken, zodat ze na afloop ook écht het gevoel hebben dat deze ervaring nuttig en betekenisvol voor ze was. Voor mij heel interessant om te weten, omdat we bij Dalton meer musea willen bezoeken met leerlingen. Een rondleiding en een verhaal vertellen activeert niet genoeg. Interessanter is om te achterhalen wat de opvattingen van leerlingen zijn en samen te onderzoeken wat daarachter zit.”

Jeroen Molenaar
Ontmoet Jeroen Molenaar: speler en artistiek leider bij Theatergroep Knars, waar hij prikkelende poppenvoorstellingen maakt voor de jeugd. Kunst is volgens hem een manier om je eigen draai te geven aan de wereld. Het beklijft en zet je aan het denken. Op de Haagse Cultuuronderwijs Dag hoopt hij zélf aan het denken te worden gezet. “Ik ben een spons en neem graag nieuwe inzichten en zienswijzen in mij op. Ik ben vooral benieuwd naar de lezing over het jongerenbrein van Jelle Jolles. Dat kan weer van invloed zijn op hoe wij jongeren benaderen in onze voorstellingen. Daarnaast ontmoet ik vandaag mensen van de Haagse theaters waar wij spelen en maak ik kennis met scholen die ons nog niet kennen”. Ah, op zoek naar verbinding dus!

Ernestine Comvalius
Kinderen zo rijk mogelijk laten voeden door kunst. Dat is het doel van Ernestine Comvalius, directeur van het Bijlmer Parktheater Theater van het Nieuwe Nederland. Op de Haagse Cultuuronderwijs Dag vertelt zij hoe ze bij het Bijlmer Parktheater bewuste keuzes maakt op het gebied van o.a. programmering en cast samenstelling, zodat de diversiteit van de maatschappij wordt weerspiegeld op het podium. “Representatie en een gevoel van herkenning is ontzettend belangrijk, voor ál je publiek. Of het nu gaat om culturele achtergrond, geschiedenis of het verhaal dat je vertelt. Ik wil mensen vandaag ondersteunen in het opzetten van die inclusieve cultuurbril.”

En waar ze vandaag zélf naar op zoek is? “Ik vind het leuk inspiratie uit te wisselen met gelijkgestemden en te netwerken. Ik sprak net iemand van Fonds voor Cultuurparticipatie; kijk, dáár ga ik nog wat aan hebben!”

Anouk Nooteboom
Anouk Nooteboom is vakdocent Mediacultuur op de Vuurvlinder én spreker vandaag op de Haagse Cultuuronderwijs Dag. Volgens haar is het de hoogste tijd dat kunst, en de verbeeldingskracht en de verwondering die het oproept, een wezenlijke plek krijgt in het curriculum. “Op deze Haagse Cultuuronderwijs Dag vertel ik over een nieuw netwerk in thematisch onderwijs. Ik ben echter ook zélf op zoek naar inspiratiebronnen voor mijn school. Om weer te proeven hoe het onderwijs kán zijn. Ik verheug me op de lezingen van Jelle Jolles en Gert Biesta; zo tof hoe zij anders naar dingen durven te kijken. Het is mooi dat je op evenementen zoals deze met inspirerende mensen in gesprek kan gaan. Daar kunnen weer bijzondere ideeën en samenwerkingen uit ontstaan.” Ha, en zó is het!

Foto’s van de Haagse Cultuuronderwijs Dag 2019

Samenvatting in beeld & woord door Studio Netto