Leernetwerk Kunstvakken

12 november: Kijken naar en praten over kunst - de VTS-methode.

In deze bijeenkomst kun je kennis maken met Visual Thinking Strategies (VTS), een interactieve methode om naar kunst te kijken en erover te praten. VTS is  gefundeerd in wetenschappelijk onderzoek en heeft een positieve effect op onder andere kritisch denken, verbeeldingskracht en taalvaardigheid..

Je ervaart hoe je met je leerlingen open en zonder oordeel naar kunst kunt kijken en met elkaar een gesprek kunt voeren waarin je ondervindt dat verschillen mogen bestaan en verrijkend zijn. Na afloop heb je handvatten om zelf gesprekken te voeren volgens deze methode.

Deze bijeenkomst wordt geleid door Verolique Jacobse van Kustgebouw. De bijeenkomst combineert het leernetwerk kunstvakken en het leernetwerk ICC. 

Dinsdag 12 november
15:45u - inloop
16:00u - start
17:30u - einde programma
Netwerk borrel tot 18.00u

Locatie:  Theater de Vaillant (Hobbemastraat 120, 2526JS Den Haag)

Meld je aan voor deze bijeenkomst via deze link.

Over het leernetwerk Kunstvakken
Onze leernetwerken zijn bestemd voor iedereen die les geeft in een van de kunstvakken in het basisonderwijs. Zowel mensen met als zonder professionele vakopleiding zijn welkom. Voor de discipline muziek bestaat er al een leernetwerk.

Na de kick-off in maart 2019 van dit nieuwe leernetwerk Kunstvakken gaan we verder met onderwerpen die aangedragen zijn door de deelnemers.

Op 20 maart onderzochten de deelnemers in theater De Vaillant met elkaar waarom hetgeen wat we doen zo belangrijk is voor kinderen in relatie tot maatschappelijke uitdagingen, aan de hand van verhalen uit de praktijk:

  • Rita Baptist, (Het VanKinderenmuseum) vertelde vanuit haar rijke ervaring en expertise hoe zij kunst en techniek combineert.
  • Suzanne Mulder (Haagse Schoolvereniging) onderzoekt voor haar meesterproef voor de post-hbo Cultuurbegeleider de kunst van het stellen van goede vragen die de verbeelding van de leerlingen versterken.

Data bijeenkomsten

  • De eerstvolgende leernetwerkbijeenkomst is gepland voor 12 november. Je kunt je nu al aanmelden met deze link.
  • De eerste bijeenkomst in 2020 staat ook al vast: woensdag 11 maart. 

Heb je vragen, ideeën of wil je meer informatie?
Ingeborg Dennesen, ingeborgdennesen@cultuurschakel.nl 06 - 46 94 16 63
Pauline Verhallen, paulineverhallen@cultuurschakel.nl 06-46 94 16 64

Deelname aan deze leernetwerkbijeenkomst is kosteloos.

Lees onze Algemene voorwaarden