Fondsenwerving

Overweegt jouw school om aan fondsenwerving te gaan doen? CultuurSchakel organiseert één keer per jaar de cursus Fondsenwerving, bestaande uit drie modules. Tijdens de cursus krijg je praktische informatie, adviseren we je over de mogelijkheden en begeleiden we je bij het schrijven van een projectplan en fondsenwervingsaanvraag.

Bijeenkomst 1: Informatie
Tijdens de eerste bijeenkomst informeren we je over de mogelijkheden van fondsenwerving voor het onderwijs. Met welke zaken moet je als school rekening houden? En hoe beslis je of je voor fondsenwerving kiest of voor een andere financieringsvorm? Een QuickScan kan hierbij helpen. Tijdens de bijeenkomst is er alle ruimte om vragen te stellen en je krijgt een informatiemap mee.

Als je na deze bijeenkomst geïnteresseerd bent om een projectplan en een fondsenwervingsaanvraag te schrijven, dan kan je je direct inschrijven voor bijeenkomst twee en drie. Uiteraard kun je je ook vooraf gelijk inschrijven voor alle drie de bijeenkomsten.

Bijeenkomst 2: Case for Support
Voor deze tweede bijeenkomst neem je een idee of plan mee waar je een aanvraag voor zou willen doen. Je leert via de ‘Case for Support’ dit uit te werken. Een Case of Support is een helder beeld van de droom die je voor ogen hebt en die mensen weet te raken. Vragen daarbij zijn:

1. Kan je er met passie over spreken?
2. Raakt het anderen?
3. Kun je het idee in een minuut uitleggen en/of in een half A4-tje opschrijven?

Ook besteden we tijd aan het maken van een begroting. Tussen bijeenkomst twee en drie heb je de tijd om het projectplan verder uit te werken.

Bijeenkomst 3: Het projectplan
Tijdens deze bijeenkomst presenteer je jouw Case for Support. Medecursisten geven vervolgens feedback op je plan. Murat Aslancik van Fonds 1818 is aanwezig om ook op je plannen te reageren.

Tijdens deze bijeenkomst presenteer je jouw Case for Support. Vervolgens krijg je feedback van je medecursisten en van Murat Aslancik. Hij is van Fonds 1818 en speciaal aanwezig om vanuit professionele hoek jouw plan te beoordelen. Alle feedback kun je vervolgens verwerken in je fondsenwervingsaanvraag en versturen naar het desbetreffende fonds. We horen graag of het is gelukt!

Praktijkvoorbeelden van succesvolle projectplannen

 • ESLOO got talent
  Leerlingen die geen vmbo-diploma kunnen halen, ontdekken middels een talentenshow hun talent op het gebied van de kunsten.
  Projectplan van Natasja Wijnstroot en Annemiek de Gier voor Esloo College, Praktijkonderwijs
 • Leerlingen ontwerpen zelf hun schoolplein
  Onder leiding van kunstenaars maken leerlingen de mooiste verftekeningen op hun schoolplein. 
  Projectplan van Christine Beerens voor Basisschool Willemspark
 • Muziek- en theaterlokaal
  Leerlingen krijgen muziek- en theateronderwijs in een apart lokaal dat daar speciaal voor is ingericht en werken toe naar een voorstelling.
  Projectplan van Hans Kleijweg voor Basisschool Waalse Louise de Coligny

Cursusleiders
De drie bijeenkomsten worden geleid door Ben Hekkema. Hij is gespecialiseerd in het adviseren van scholen en culturele instellingen op het gebied van fondsen en is geregistreerd als Europees gecertificeerd Fondsenwerver.
Murat Aslancik, projectadviseur bij Fonds 1818, is aanwezig bij de eerste en derde bijeenkomst om zijn kennis met je te delen en feedback te geven op je projectplan.

Voor wie
Voor directieleden, Interne Cultuurcoördinatoren en ckv-coördinatoren uit het primair en voortgezet onderwijs. De cursus is een mooie aanvulling op de icc-cursus, maar is ook los te volgen.

Wanneer & inschrijven
De laatste cursus is afgesloten in november 2018. In januari 2020 starten we met een nieuwe cursusreeks. Houd onze website en social media in de gaten voor de exacte data!

Informatie

Lees onze Algemene cursusvoorwaarden