Jurylid Anouk van Dijk

Dwalen tussen schrijvers en verhalen, dat is wat Anouk van Dijk dagelijks doet als coördinator educatie van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Zij zorgt ervoor dat alle kinderen verhalen kunnen ontdekken, beleven en maken tijdens een van de museumlessen. Daarnaast is zij betrokken bij het maken van de tentoonstellingen, waarbij verhalen uit kinderboeken omgetoverd worden tot een magische wereld die je zelf kunt gaan ontdekken en beleven. Het archief van het museum biedt inspiratie voor Anouk, want het museum verzamelt allerlei bijzondere materialen van schrijvers en illustratoren. Zo vind je er originele illustraties die Tonke Dragt maakte, de typemachine van Thea Beckman waar zij haar boeken op schreef of de bekende zonnebril van Paul van Loon.

Zelf is Anouk natuurlijk groot liefhebber van kinderboeken en ze kan zich nog goed herinneren dat ze als jong meisje naar het Kinderboekenmuseum ging. Het interactieve en speelse karakter van het museum is haar goed bijgebleven en heeft haar leeshonger aangewakkerd. Haar eigen favoriete kinderboeken zijn Virgilius van Tuil van Paul Biegel en de boeken van Astrid Lindgren, maar ook de sprookjesachtige wereld van Tonke Dragt mag niet ontbreken in de boekenkast van Anouk.

Als jurylid zal Anouk bij jullie inzendingen letten op hoe jij de sfeer hebt weten neer te zetten en of je je goed hebt ingeleefd in de personages. Lukt het om in een andere wereld te duiken en die wereld uit te beelden in jullie verhaal of in jullie illustraties? Anouk kijkt er naar uit om jullie verhalen te gaan lezen en bekijken.

www.kinderboekenmuseum.nl