Jurylid Nelleke Groot

Nelleke woont in Den Haag, ze studeerde Nederlands en heeft jeugdliteratuur en kinderboeken ontdekt. Ze is momenteel werkzaam bij Paagman waar ze verantwoordelijk is voor het assortiment kinderboeken. Wat zij zo mooi vindt aan kinderboeken is dat het eigenlijk voor alle leeftijden is. Het is volgens haar vaak een combinatie van tekst en tekeningen, die kunstwerken op zich zijn. Niet te vergeten de fantasie en humor die wordt gebruikt. Hoe oud je ook bent, volgens haar kun je er altijd iets uithalen. Eén van haar favoriete kinderboeken is Als de sterren zingen van Tonke Dragt, maar ook het boek Alfabet van Charlotte Dematons en de tekeningen van Marije Tolman zijn haar favorieten.

Nelleke heeft in haar functie bij Paagman de grote eer om Tonke Dragt zo nu en dan te helpen bij het uitzoeken van een kinderboek. Niet zelden belt Tonke naar Paagman, of ze komt hoogst persoonlijk langs. Op een dag heeft Tonke zelfs een gedicht over eenhoorns aan Nelleke telefonisch voorgedragen.

Nelleke zit ook in de landelijke vakjury van het Beste Boek voor jongeren 2021, een zoektocht naar het  beste boek voor jongeren van 15 tot 18 jaar. Waar zij als jurylid tijdens de wedstrijd naar gaat kijken, is of er een inkijkje kan worden gegeven in hoe de ander denkt. Of je je kunt verplaatsen in andermans schoenen, en of ze het gevoel krijgt dat een tekst haar op een andere manier laat kijken.