Wereldgericht Kunstonderwijs
geïnspireerd op de theorie van Gert Biesta
“Wat is goed onderwijs?” en “Hoe bereiden we leerlingen voor op een volwassen en verantwoord leven?” Dit soort vragen staan centraal in het werk van pedagoog Gert Biesta. Kunst in het onderwijs is speciaal, omdat je op een natuurlijke, zelfs eenvoudige manier kunt oefenen met een bredere en meer vormende vorm van onderwijs.
Icc’er Dagmar Tulner over Biesta’s kijk op het onderwijs:
"Burgerschapsonderwijs is een wettelijk vastgelegde taak van scholen en in dit kader is Gert Biesta’s gedachtegoed relevanter dan ooit. De domeinen die Biesta binnen het onderwijs beschrijft zijn pijlers voor de ontwikkeling van kinderen en leerlingen tot actieve burgers. Biesta’s ideeën tonen dat kunst en cultuur veel mogelijkheden en kansen bieden om invulling te geven aan burgerschapsvorming".
Oefenplaats
In de ‘Oefenplaats wereldgericht kunstonderwijs’ onderzochten we afgelopen jaren vanuit CultuurSchakel hoe de theorieën van Biesta vorm krijgen in de onderwijspraktijk. Onder leiding van Janeke Wienk brachten deelnemers uit het onderwijsveld de praktijk naar de theorie toe.
De inspirerende verhalen van de deelnemers verdienden het om breder gedeeld te worden. Janeke Wienk heeft er een aantal ‘gevangen’ in een boekje genaamd ‘Kleinood’, over de positieve inhoud en opbouwende inzichten over kunst in onderwijs.
Janeke: “Met veel plezier vertel ik in dit boekje hoe ik gedurende een jaar zes kunstenaar-docenten heb gevolgd in hun praktijk van lesgeven in kunst. Zij namen deel aan de Oefenplaats; een initiatief van CultuurSchakel om kunstenaar-docenten bij elkaar te brengen en aandacht te geven aan hun lespraktijk. De onderwijsfilosofie van Gert Biesta is hierbij onze inspiratiebron geweest, en toch hebben we niet vanuit de theorie gewerkt. Door te vertrekken vanuit ieders eigen lesgeven hebben we eerder de praktijk naar de theorie gebracht, en niet andersom. We hebben dit initiatief Oefenplaats genoemd, refererend aan de oorspronkelijke betekenis van het woord ‘school’ als vrije ruimte – door Biesta gezien als een plaats waar je kunt oefenen met in de wereld zijn.”
Zowel de oefenplaats als het boekje brengen de praktijk naar de theorie van Biesta; door simpelweg aandacht te geven aan wat in ieders lespraktijk in beeld komt, is veel verhelderd!
Lezing Gert Biesta en boekpresentatie Janeke Wienk: Over wereldgericht kunstonderwijs in de praktijk
Op 23 januari 2025 geeft Gert Biesta een lezing over de unieke en eigen plek die kunst verdient in het onderwijs. Ook presenteert Janeke Wienk tijdens die bijeenkomst haar boek ‘Kleinood’ over ditzelfde onderwerp. Werk jij in het onderwijs en/of in de culturele sector en spreekt dit thema je aan?
Op dit moment zit deze bijeenkomst VOL t.n.b.
Schrijf je nu in voor de wachtlijst en houd de website in de gaten.
Meer lezen?