Nieuwe subsidieregeling voor beginnende makers

Maak het in Den Haag!

Voor het eerst is er in Den Haag voor beginnende makers een financiële bijdrage beschikbaar om zijn of haar artistieke ontwikkeling te stimuleren. Het subsidiebedrag van 8.000 euro per maker is bedoeld voor startende kunstenaars en artiesten die willen groeien, experimenteren en onderzoeken maar daar een duwtje bij kunnen gebruiken. Leeftijd, diploma’s of opleidingsniveau spelen geen rol. Wel wordt samenwerking gevraagd met een erkende culturele instelling. Vanaf 1 augustus kan bij de ‘subsidieregeling makers’ zoals deze officieel heet, een aanvraag worden gedaan.

Wethouder Robert van Asten is blij met de regeling: “Overal in Den Haag is artistiek talent te vinden. Ook onder groepen en in wijken die verder af staan van de kunst- en cultuurwereld. Dit is een laagdrempelige subsidieregeling voor alle kunstenaars die willen groeien, nu moeilijk verder komen en daar versterking bij kunnen gebruiken. Door te vragen samen te werken met één van de Haagse kunst- en cultuurinstellingen zoals het Koninklijk Conservatorium of Korzo geven we makers een netwerk, inspiratie en misschien zelfs een opmaat naar een doorbraak. Zo geven we niet alleen de kunstenaar een boost maar ook het kunstklimaat in onze stad.”

Aanpak
Het subsidiebedrag is bedoeld voor kunstenaars op het gebied van design, games, urban culture, beeldende kunst, muziek, theater, mode, letteren, film, dans of een mix hiervan. Voorwaarde is dat de maker samenwerking zoekt met een culturele instelling of organisatie die werkt op één van deze gebieden in de stedelijke cultuurregio Haaglanden of Leiden. Hierdoor kunnen spannende en opmerkelijke combinaties ontstaan.

Subsidieverzoeken worden ambtelijk afgehandeld en kunnen het hele jaar door worden ingediend. Onderdeel van het subsidietraject is een pitch. Positief beoordeelde subsidieverzoeken worden gehonoreerd met een vast bedrag van 8.000 euro. De regeling loopt tot einde 2022. Hiervoor is bijna een half miljoen euro gereserveerd. In 2019 is 104.000 euro beschikbaar. In de jaren 2020, 2021 en 2022 is 120.000 euro op jaarbasis beschikbaar voor de regeling.

Makers die een aanvraag willen doen, vinden meer informatie op de website.