12 maart 2018

“Ik beschouw mezelf als ambassadeur van onze stad”

Als Vriend van de Hofvijver hoef je niet in de buurt te wonen, maar affiniteit hebben met wat ze ondernemen. We spraken Frans van der Leeuw, voorzitter van Stichting Vrienden van de Hofvijver en een geboren en getogen Hagenaar, over de stichting en zijn liefde voor de stad Den Haag.

Hoe is de stichting ontstaan?
“Een klein groepje vrienden vond dat de Hofvijver bijzondere aandacht verdiende. De Hofvijver is de plek waar de stad Den Haag is ontstaan en waar onze parlementaire democratie is gevestigd. De vrienden waren geïnspireerd door een succesvol initiatief in de Plantagebuurt in Amsterdam. In oktober 2010 werd de stichting opgericht in het Haags Historisch Museum.”

HofVijversalon, lezing Vrienden van de Hofvijver
Bijeenkomst HofvijerSalon met als onderwerp de totstandkoming van het Museumkwartier

Wat voor activiteiten doen jullie?
“Op iedere derde donderdag van de maand organiseren we de HofvijverSalon. Een gastspreker belicht dan een onderwerp dat raakvlakken heeft met de Hofvijver en omgeving. Dat kan geschiedkundig zijn, maar ook sociaal-maatschappelijk, cultureel, politiek of actueel. De deelnemers kunnen vragen stellen en de avond wordt meestal afgesloten met een drankje in de sociëteit van Pulchri. Een keer per jaar organiseren we de HofvijverLezing. Een prominente Nederlander op een prominente locatie wordt dan uitgenodigd en de avond wordt afgesloten met een stijlvolle receptie.”

“Naast lezingen organiseren we ook tentoonstellingen en buitenactiviteiten. Tijdens de Dag van de Haagse Geschiedenis verzorgen we twee HofvijverWandelingen: een Johan van Oldenbarnevelt-wandeling en een Binnenhof-wandeling. Op de zondag vóór Prinsjesdag hebben we de jaarlijkse HofvijverPicknick, als het weer het toelaat. Onder het motto ‘kom met je mandje naar Jantje’ zitten we op het groen aan de Lange Vijverberg, tussen de beelden Haags Jantje en Johan van Oldenbarnevelt in. Vrienden ontmoeten elkaar en nuttigen hun zelf meegebrachte lekkernijen, meestal onder de klanken van 78-toerenplaten op een oude slingergrammofoon of de muziek van de voorbij marcherende muziekkorpsen die oefenen voor Prinsjesdag.”

 “Online zijn we ook actief. Zo zijn we afbeeldingen gaan verzamelen die zijn geïnspireerd op het originele schilderij van ‘Het meisje met de parel’. Dat schilderij is één van de meest bekende iconen van de kunstcollecties rond de Hofvijver. Onze Facebookvrienden waren dolenthousiast en hebben zelf ongelooflijk veel variaties op onze pagina geplaatst. Daardoor werd ‘Het meisje’ zo ongeveer ons beeldmerk. De collectie is nog te bewonderen op Facebook.”

HofvijverSalon Pulchri StudioFrans van der Leeuw, voorzitter Vrienden van de Hofvijver (aan tafel) en Madelon Martens, beleidsadviseur Economie van de gemeente Den Haag (staand)

Wie bedenkt de onderwerpen voor de lezingen?
“Ieder kwartaal komt het stichtingsbestuur bijeen om met elkaar te vergaderen. We zijn dan te gast bij een van de bestuursleden thuis die ’s avonds een maaltijd verzorgt. Wij bespreken thema’s en potentiële onderwerpen en gastsprekers, stellen samen de plannen en een begroting op, bespreken de financiering, de voortgang en de mate van ‘Vriend-tevredenheid’. Dat levert levendige en inspirerende avonden op!”

Is ‘vriend’ worden ook interessant als je niet rondom de Hofvijver woont?
“O ja, zeer beslist! Wij hebben ‘Vrienden’ afkomstig uit andere steden die hier met enige regelmaat moeten zijn (werk, familiebezoek, mantelzorg e.d.) en die affiniteit met de Hofstad, haar geschiedenis en haar cultuur hebben en onze evenementen graag bijwonen. En er zijn mensen die voor sommige activiteiten (zoals bijv. een bezoek aan de Hoge Raad met onze stichting) speciaal naar Den Haag komen en dan als introducé een luttel bedrag betalen voor deelname. Wij zijn er voor iedereen en streven samenwerking na tussen bewoners, instellingen en bedrijven.”

Joost Gieskes tijdens HofvijverSalonJoost Gieskes (rechts), dendroloog (bomendeskundige), is regelmatig aanwezig bij de activiteiten. Hij is lid geworden van de stichting, omdat hij graag het eilandje in de Hofvijver wil opknappen.

Wat levert het vrijwilligerswerk dat je voor de stichting doet jou op?
“Voldoening! Iedere vorm van bestuurswerk is ‘onbezoldigd’ zoals dat formeel heet; dat je geen beloning krijgt voor je inspanningen. Dat ik dit doe ligt in mijn rotsvaste overtuiging dat je moet proberen het leven aangenaam en dragelijk te maken en waar mogelijk samen dingen te ondernemen die inhoud en zin geven aan ons bestaan. En dat moet je zo dicht mogelijk bij huis doen, te beginnen thuis maar ook in je directe omgeving. Niet alleen met familie, vrienden en kennissen, maar ook met mensen die wat verder van je afstaan. Ik beschouw mezelf als ambassadeur van onze stad, vertegenwoordiger van de schoonheid die voorhanden is en probeer daarvoor aandacht, belangstelling en bewondering te wekken. Ik zal dat blijven doen zolang als dat in mijn vermogen ligt!”

Interactie tijdens HofvijverSalon

“Wát een rijkdom op slechts enkele stappen van elkaar verwijderd”

Wat is jouw binding met de Hofvijver en omgeving?
“De Hofvijver symboliseert zo veel. Hier is ‘Die Haghe’ zoals het destijds heette, ontstaan. Het hart van onze parlementaire democratie is gehuisvest in de gebouwen die hier bijeen staan; wellicht het meest gefotografeerde deel van Nederland. Amsterdam is de hoofdstad, maar dit is de Hofstad! En neem dan alle culturele instellingen hier vlak omheen: het Haags Historisch Museum, het Mauritshuis, de Koninklijke Schouwburg, Escher in het Paleis, Museum Bredius, Diligentia, Pulchri Studio, de imposante Kloosterkerk en straks wanneer het gebouw van de voormalig Amerikaanse ambassade haar bestemming bereikt, nog een museum van formaat erbij. Wát een rijkdom op slechts enkele stappen van elkaar verwijderd. Concerten, recitals, opera’s, toneelstukken, voordrachten, exposities, antiekmarkt, boekenmarkt; teveel om op te noemen. En wil je rust, dan is het heerlijk flaneren over het Lange Voorhout en langs de Vijverberg, chique stadspaleizen waar sommige ambassades in zijn gehuisvest. Dan is er nog het ‘Koninklijke’ cachet van het gebied, waar de Gouden Koets rijdt en de troonrede wordt uitgesproken. Vlakbij bevindt zich het Koninklijk Paleis met nabij ’s lands belangrijkste juridische instanties; de Raad van State en de Hoge Raad van Nederland. Laat ik ook al die gezellige straten en pleinen met de fijnste winkels en horeca niet vergeten. Dit is het allermooiste en aller-gezelligste stuk van Den Haag waar je je nooit hoeft te vervelen!”

Voor slechts 25 euro per jaar ben je al Vriend van de Hofvijver en kun je deelnemen aan de activiteiten. Je bent van harte welkom!

Meer informatie over Vrienden van de Hofvijver

 

Fotografie: Sjoerd van der Hucht