De Haagse hiphop en urban muziekscene

Haagse hiphop bestaat al veel langer dan menig Hagenaar denkt. Urbanmuziek is op dit moment een populaire muziekstroming en ken zijn roots vanuit hiphopmuziek uit de grote stad. CultuurSchakel organiseert regelmatig events voor de Haagse hiphop en urban scene en was betrokken bij de start van GUAP (General Urban Arts Platform) en GUAP Night.

Van opkomend talent tot gevestigd artiest

Adviseur Cultuurparticipatie Joan Biekman kent het Haagse urban veld als geen ander. Zij verzamelde allerlei tips van professionals en wijst je de weg binnen de hiphop en urban muziekscene van Den Haag.
Bekijk welk onderwerp voor jou interessant is:
Tips
Verbeter je skills
Events
Fanbase
Financiële ondersteuning
Booking agents
Muzieklabels
Opnamestudio's en oefenruimtes
Adviesgesprek
Haagse hiphop en urban evolution

Tips

Tijdens events zoals Meet The Urban pro´s nodigen wij booking agents, A&R managers, producers, artiesten, fondsen en andere professionals uit. De belangrijkste tips van deze profs hebben we voor je verzameld.

 • Wat voor een ander werkt, hoeft niet voor jou te werken. Bewandel daarom je eigen pad, kijk niet naar wat een ander doet en houd de focus op jezelf. Wees ook bereid om hard te werken.
 • Zorg voor een duidelijk artiestenprofiel en investeer in een sterke fanbase.
 • Wil je werken met een booker? Check dan eerste welke booker past bij jouw stijl. Stuur niet zomaar een mail, maar presenteer jezelf, laat zien hoe tof jij bent en blijf netjes. Bookers kijken heel selectief naar wie er pas en wie niet. Dat is een onderbuikgevoel. Ook kijken zij of er een platenlabel, management, goed team en following is. De basis is: klopt de muziek, kan hij/zij optreden?
 • Creëer ook eigen shows, dan ben je niet afhankelijk van promoters. Til je show ook naar een hoger niveau en zorg voor een experience.
 • Op dit moment domineert Nederlandstalige muziek. Realiseer je dat de Engelstalige markt een stuk kleiner is in Nederland en zich al gauw op de internationale markt richt.
 • De doelgroep heeft niet altijd voldoende geld om concerten te bezoeken. Kijk of je 35 jarigen kunt targetten. Dan gaan de kaarten sneller, omdat ouders hun kids meenemen. 
 • Je komt niet zomaar onder contract bij een platenlabel, ook al ben je talentvol. Timing en een eigen sound is essentieel. Ga niet mee in de hype, ontwikkel jouw stijl, blijf creatief en zorg dat je er metaal klaar voor bent. Misschien is dit nog niet jouw moment, maar lukt het volgend jaar wel. Kijk ook wat de lokale kansen zijn en als dat niet lukt, zoek dan buiten de regio.
 • Als je onder contract staat bij een label is er een team dat volledige aandacht heeft voor jou. Jij kunt je dan focussen op jouw talent. Je gaat een contract aan voor een bepaalde tijd. Een A&R biedt veel begeleiding en is de kritische noot op keuzes die gemaakt. Het label schrijft een plan en werkt aan jou als merk, totdat bedrijven geïnteresseerd zijn om iets met jou te doen.
 • Ben je na jaren optreden klaar met zelf op het podium staan? Begin dan een eigen label en stop jouw kennis in een onderneming.
 • Zoek je financiële ondersteuning, zorg dan dat je een plan hebt waarin staat wie je bent, wat je doet en wat je wilt gaan doen. Dat is de basis voor een goede fondsaanvraag. Onderscheid jezelf van andere artiesten en deel een track of video, zodat het fonds een goed beeld van je krijgt.
 • Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op gebied van social media. Zo heeft Tiktok de potentie om te groeien. Kijk of je jouw video kunt adverteren via YouTube en plaats deze op een relevante plek. Als je video meer views krijgt, groeit het bereik vanzelf. Je kunt jouw bereik ook onbetaald vergroten. Post bijvoorbeeld iedere dag om de 7 uur. Zorg dat je aanwezig blijft, dan is de kans groter dat je video bekeken wordt. Je komt ook hoger in het algoritme. 
 • Kijk of je in het voorprogramma kunt staan van een bekende act.

> Ga terug naar boven

Verbeter je skills

In Den Haag zijn meerdere plekken waar je workshops of cursussen kunt volgen om jouw skills te verbeteren, en door zoveel mogelijk op het podium te staan verbeter je jouw performance. Houd je oren en ogen open voor optreedkansen en zorg dat je ook een online presence hebt. Meld je bijvoorbeeld aan voor een optreden tijdens GUAP NIGHT, volg CultuurSchakel op Facebook en meld je aan voor onze nieuwsbrief kunst en cultuur in de vrije tijd. CultuurSchakel nodigt regelmatig talent uit voor netwerkbijeenkomsten en events of kan jou aandragen voor events van organisaties in de stad.

> Ga terug naar boven

Events

Drop it like it´s HOT
Tijdens dit event kregen 15 opkomende acts de kans om hun demo te laten horen aan professionals uit de muziekindustrie: Mink Records, MassiveMusic A&R, Top Notch A&R, New Skool Rules, AT Bookings en Agents After All. Wil jij weten welk advies zij kregen, check dan de video’s. Misschien zit er ook een goede tip voor jou bij!

Meet The Urban Pro´s
Samen met poppodium PAARD werkt CultuurSchakel aan de ontwikkeling en groeiambities van de Haagse urban muziek. Hiervoor organiseren wij met regelmaat Meet The Urban Pro’s: het event voor Haagse hiphop, R&B en urban muziekacts om professionals te ontmoeten, kennis op te doen en te netwerken. Wil je een indruk van wat je kunt verwachten?

GUAP Night
Dit is hét tweemaandelijkse podium voor Haags talent op het gebied van hiphop en R&B muziek in het Paardcafé. Tijdens GUAP Night draaien lokale DJ’s de dikste tracks en maak je door korte showcases kennismet bekend en onbekend talent uit de Haagse scene. Sinds de start in 2017 is GUAP Night uitgegroeid tot hét belangrijkste en meeste dynamische Hiphop, R&B en Urban van podium van Den Haag.

THIS IS DRIP!
CultuurSchakel, Korzo en GUAP brachten in 2019 Haagse dansscholen samen voor THIS IS DRIP!. Tijdens dit dansevent stond een mix van alle urban dansstijlen on stage, zoals breakdancing, poppin, locking en boogaloo, afro, bubbling, dancehall, house, krumping, ragga, vogueing en waacking. Hiermee wil Den Haag zich in de regio profileren als dé stad die zich sterk maakt voor de lokale hiphop en urban dans op niveau en van kwaliteit. Check hier de foto’s van het event!

Be Your Own Boss
Be Your Own Boss is het event van Paard, GUAP en CultuurSchakel, waarbij we makers uit de Urban scene die een bepaalde status of positie ambiëren in contact brengen met professionals die dat punt al hebben bereikt. Tijdens de eerste editie gaan we het hebben over het oprichten van je eigen organisatie/stichting.

Conferenties

> Ga terug naar boven

Financiële ondersteuning

Zoek je financiële ondersteuning? Verdiep je dan in de fondsen die jou hierbij kunnen helpen. Zo kun je bij het Fonds Podiumkunsten bijvoorbeeld subsidie aanvragen een albumopname of theatervoorstelling. Wil je een groter evenement organiseren of project waar amateurtalenten aan mee kunnen doen? Kijk dan wat CultuurSchakel voor jou kan betekenen. Bij crowdfunding vraag je mensen om een bijdrage voor jouw project of album, in ruil voor een tegenprestatie. Een goed voorbeeld van een crowdfundig platform is voordekunst. Check altijd wel goed wat de consequenties zijn als het streefbedrag niet wordt gehaald.

> Ga terug naar boven

Fanbase

Booking agents en A&R managers benoemen allemaal het belang van een sterke fanbase en artiestenprofiel. Zorg dat je zichtbaar bent op social media en relevante platforms en laat zien wat jij doet. Maak bijvoorbeeld een artistpage aan op GUAP.
Ga terug naar boven

Booking agents

> Ga terug naar boven

Opnamestudio's en oefenruimtes

Wil je een muziek opnemen of zoek je een oefenruimte om te repeteren? Check dan de onderstaande plekken en kijk hier voor meer opties.

> Ga terug naar boven

Adviesgesprek

Heb je na het lezen van de tips nog vragen? Neem dan contact op met adviseur Urban Joan Biekman via 06 - 46 94 16 49 of joanbiekman@cultuurschakel.nl.

> Ga terug naar boven

Haagse hiphop en urban evolution

Den Haag kende begin 2000 hoogtij dagen met diverse underground hiphop- en rapformaties. Coupe De Villz, Nuclear Family, Kern Koppen, DHS, Den Haag Connection, Blarix, Headliners, Groen-Gele Click zijn legendarische namen. Ook diverse solo-acts zoals FilosofischeStilte, HuisBaaz, G.S.P, Skiezo, Jimmy G, L.C.G. en Mr. Probz maakten buiten Den Haag en zelfs over de grens naam voor zichzelf. Fast forward veranderde het geluid vanuit Den Haag rond 2014 met destijds opkomende urban talenten en huidige populairste Haagse acts en sterren zoals: SFB, Frenna, Mula B, Louivoss, Bartofso, Knaller, F1rstman, GlowInTheDark, Philly Moré, Aïcha Gill en urbankawina formatie Passion. 

Netflix presenteerde in 2016 de serie Hip-Hop Evolution over het ontstaan van hiphop in de Verenigde Staten. 


> Ga terug naar boven