Arie Spaans

Een Adviseur Cultuurparticipatie informeert, adviseert, ondersteunt, verbindt, stimuleert en promoot culturele aanbieders en deelnemers op het gebied van actieve amateurkunstbeoefeningen in Den Haag. Stadsdeel Scheveningen en Centrum zijn Arie’s werkgebieden en de disciplines pop en cultureel erfgoed zijn Arie’s specialisaties.

Een Scheveningse Hagenees, dat is hoe men Arie vaak omschrijft. Geboren en getogen in Scheveningen heeft hij daar veel contacten die weer van pas komen in zijn functie als adviseur cultuurparticipatie. Ieder jaar is Arie druk met events zoals Kunst en cultuur op Scheveningen, People Stage Parkpop en Your Stage Festival. People stage is een project waarbij in alle wijken van de stad talenten worden gestimuleerd om mee te doen. De beste acts worden geselecteerd om op te treden op People Stage Parkpop. Yourstage wordt georganiseerd door Musicon en richt zich op talentvolle Haagse middelbare scholieren, met name jongeren die nog niet op dans-, theater- of muziekles zitten. Van de ongeveer 300 aanmeldingen worden de 50 meest getalenteerde scholieren gekozen die vervolgens mogen optreden op het Your Stage Festival. Ook wordt ze gevraagd of ze verder advies of bemiddeling willen hebben om hun talenten verder te kunnen ontwikkelen. Arie helpt daarbij via zijn netwerk door ze te koppelen aan een goede leraar of ze van loopbaanadvies te voorzien.

Als zanger, songwriter, bassist en gitarist is Arie goed bekend met de muziekwereld. Er zijn zo'n 100 partners en aanbieders in Den Haag voor popmuziek als je de muziekscholen en podia optelt. Een groot deel daarvan is aangesloten bij het netwerk Haagse Overleg Popmuziek (HOP) dat 3 à 4 keer per jaar bijeenkomt en waar Arie in participeert. Popmuziek wordt gezien als toegankelijk en is daarmee een uitgelezen kans om met name jongeren en Hagenaars met een niet-Nederlandse achtergrond meer bij cultuur te betrekken. In de Haagse Popnota, waarvoor Arie ook heeft geadviseerd, wordt dit nader toegelicht en worden ambities voor de stad uitgesproken.

In het centrum gaat Arie vooral wijkgericht aan de slag. Een festival in de ene wijk bijvoorbeeld trekt meestal niet de andere wijk aan. Toch kunnen die festivals elkaar helpen. Er is daarom het initiatief om festivals in de hele stad met elkaar te laten samenwerken. Op het gebied van cultureel erfgoed, waar Arie ook adviseur voor is, gaat hij graag naar Muzee Scheveningen en het Gemeentemuseum. Het door Berlage ontworpen gebouw is wat hem betreft echt een aanrader!

Heb jij vragen over cultuurparticipatie in de werkgebieden of disciplines van Arie? Neem dan gerust contact met hem op.

 

Favoriete Haagse plek
Strand, Westbroekpark, Muzee Scheveningen en de Oude Molstraat

Cultuurtip
Schollenpop en het Zeeheldenfestival

Muziek in Den Haag
Er zijn ruim 200 workshops, lessen en activiteiten van muziek te vinden op onze site. Benieuwd geworden? Bekijk het aanbod van muziek in Den Haag.

Cultureel erfgoed in Den Haag
Er zijn zo’n 40 workshops, lessen en activiteiten rondom cultureel erfgoed te vinden op onze site. Benieuwd geworden? Bekijk het aanbod van cultureel erfgoed in Den Haag.

Kunst en cultuur in Scheveningen en Centrum
Ben je benieuwd wat er te doen is in Scheveningen en centrum? Uiteraard kun je ook bekijken wat er in de andere stadsdelen te doen is door het filter aan te passen.