Hans van der Maas

Een Adviseur Cultuurparticipatie informeert, adviseert, ondersteunt, verbindt, stimuleert en promoot culturele aanbieders en deelnemers op het gebied van actieve amateurkunstbeoefeningen in Den Haag. Stadsdeel Loosduinen is het werkgebied van Hans en de disciplines muziek en beeldende kunst zijn Hans’ specialisaties.

Al vanaf het begin van CultuurSchakel (2013) is Hans werkzaam als adviseur muziek. Sinds vorig jaar ook adviseur beeldende kunst. Als adviseur is hij een verbindende factor. Regelmatig organiseert Hans netwerkbijeenkomsten. Tijdens zo’n bijeenkomst worden aanbieders in contact gebracht met interessante organisaties. Die persoonlijke contacten zijn belangrijk. Een zorginstelling bijvoorbeeld heeft soms meer behoefte dan alleen een tekst op een website. Als er eenmaal contact is gelegd, is de drempel om kunst en cultuur in huis te halen een stuk minder groot. Hans stimuleert die contacten waar nodig. Op die manier wordt vraag en aanbod bij elkaar gebracht.

Hans was een aantal jaar afdelingshoofd Beeldende Kunst in het Koorenhuis. Bij CultuurSchakel heeft Hans nu ook weer Beeldende kunst in zijn portefeuille. Binnen deze discipline zijn de kunstenaars heel anders georganiseerd dan bijvoorbeeld muzikanten, dus dat vraagt om een andere aanpak. In 2018 organiseert Hans verspreid over de stad een aantal netwerkbijeenkomsten, genaamd Cultuurcafé. Het doel daarvan is kennismaken en inventariseren: waar is men mee bezig en waar is behoefte aan?

Dirigent, accordeonist en musicoloog: dat is hoe je Hans kunt omschrijven. Vanaf zijn 10e speelt hij al accordeon en hij studeerde vervolgens aan het Rotterdams Conservatorium en de Rijksuniversiteit Utrecht. Muziek is hem dus niet vreemd. Hij vertelt dat Den Haag een echte strijkerstraditie heeft. Nu nog zijn instrumenten zoals violen en cello’s populair om te bespelen. Hans werkt samen met het Conservatorium om het bespelen van instrumenten onder jongeren te stimuleren. Op muziekscholen kan er bijvoorbeeld meer aandacht besteed worden aan blaasinstrumenten. Ook kijkt Hans naar de mogelijkheden van doorstroming, zoals een vakopleiding. Zo kunnen talentvolle kinderen gescout worden en doorgroeien naar een carrière in de muziekwereld.

Heb jij vragen over cultuurparticipatie in de werkgebieden of disciplines van Hans? Neem dan gerust contact met hem op.

 

Favoriete Haagse plek
Het Zuiderstrand

Cultuurtip
Kijk niet op één plek, maar breder. In de gehele stad verspreid zijn onwijs veel leuke initiatieven.

Muziek in Den Haag
Er zijn ruim 200 workshops, lessen en activiteiten van muziek te vinden op onze site. Benieuwd geworden? Bekijk het aanbod van muziek in Den Haag.

Beeldende kunst in Den Haag
Er zijn zo’n 60 workshops, lessen en activiteiten van beeldende kunst te vinden op onze site. Benieuwd geworden? Bekijk het aanbod van beeldende kunst in Den Haag.

Kunst en cultuur in Loosduinen
Ben je benieuwd wat er te doen is in Loosduinen? Uiteraard kun je ook bekijken wat er in de andere stadsdelen te doen is door het filter aan te passen.