Joan Biekman

Een Adviseur Cultuurparticipatie informeert, adviseert, ondersteunt, verbindt, stimuleert en promoot culturele aanbieders en deelnemers op het gebied van actieve amateurkunstbeoefeningen in Den Haag. Stadsdeel Centrum en Laak zijn Joan’s werkgebieden en de discipline Urban is haar specialisatie.

Als je denkt dat Urban iets te maken heeft met Hiphop, dan zit je op het juiste spoor. Volgens Wikipedia is Urban (letterlijk: stedelijk) een term die wordt gebruikt om muziek- en cultuurstromingen aan te duiden die verband houden met Hiphop, Rap en Urbanpop (hedendaagse R&B). Joan omschrijft het als een lifestyle discipline. Het stopt namelijk niet met muziek, maar het is ook terug te vinden op jongerenspots zoals buurtcentra, dansscholen, skateparken, wijktheaters en in een bepaalde kledingstijl. Zo heeft Joan een eigen lifestyle platform en kledingmerk genaamd Urban Chicks With Brains. Hiphop is verder de meest invloedrijke muziekstroming ooit. De sounds, stijlen en tonen zijn terug te vinden in de muziek van nu in veel verschillende genres. Als adviseur Urban heeft Joan een maandelijks GUAP-overleg (General Urban Arts Platform) met, momenteel 14, aanbieders die zich bezighouden met Hiphop en Urban muziek om de activiteiten op elkaar af te stemmen en om kennis te delen. Dans, street art en overige urban arts vormen gaan zich daarbij voegen.

Geboren in de Schilderswijk en getogen in Laakkwartier is Joan gewend om met verschillende culturen om te gaan. Dit komt weer van pas in haar werk voor stadsdelen Centrum en Laak waar zij adviseur voor kunst en cultuur is. Theater De Vaillant en het Laaktheater zijn de desbetreffende cultuurankers in de wijken. Daar is ze regelmatig te vinden. Om een goede verbinding met de wijk te hebben, is ze er wekelijks aanwezig op een zogeheten spreekuur. Dat houdt niet in dat ze achter een bureautje zit te wachten totdat iemand haar nodig heeft, maar dat ze in het stadsdeel aanwezig is en afspraken inplant in de buurt van de aanbieders. Ook heeft ze contact met zorg- en welzijnsinstellingen. Op die manier bereikt ze een nog bredere doelgroep die ze verder op weg kan helpen. En dat doet ze met veel plezier in de stad waar zij zich het prettigst voelt: Den Haag!

Heb jij vragen over cultuurparticipatie in de werkgebieden of disciplines van Joan? Neem dan gerust contact met haar op.

Spreekuur urban arts
Vanaf 8 januari 2019 heeft Joan elke dinsdag spreekuur urban arts van 13.00-17.00 uur op diverse locaties in de stad. Wil je jouw plannen met haar delen of wil je informatie over de urban arts? Maak dan een afspraak via 06 - 46 94 16 49 of joanbiekman@cultuurschakel.nl. Joan is bereikbaar van maandag tot en met donderdag. 

Locaties spreekuur:
CultuurSchakel, Prinsegracht 27
• Popdisctrict, gebied op en rond de Grote Markt
Haags Hiphop Centrum, Van der Kunstraat 12
theater De Vaillant, Hobbemastraat 120
De Muziekbox, Rijswijkseweg 252

Favoriete Haagse plek
The Student Hotel Den Haag

Cultuurtip
The Nation. Een Netflix-serie op toneel. Joan vind je normaal gesproken niet in de Koninklijke Schouwburg, maar The Nation verraste haar. Haar tip is dan ook: ga uit je comfortzone. Ga eens naar een ander theater in een ander stadsdeel. Neem iemand mee en heb geen aannames.

Muziek in Den Haag
Er zijn ruim 200 workshops, lessen en activiteiten van muziek (waaronder Urban) te vinden op onze site. Benieuwd geworden? Bekijk het aanbod van muziek in Den Haag.

Kunst en cultuur in Escamp en Laak
Ben je benieuwd wat er te doen is in Escamp en Laak? Uiteraard kun je ook bekijken wat er in de andere stadsdelen te doen is door het filter aan te passen.