Margreet Schuemie

Een Adviseur Cultuurparticipatie informeert, adviseert, ondersteunt, verbindt, stimuleert en promoot culturele aanbieders en deelnemers op het gebied van actieve amateurkunstbeoefeningen in Den Haag. Stadsdeel Haagse Hout en Leidschenveen/Ypenburg zijn Margreet’s werkgebieden en de disciplines literatuur en koren zijn haar specialisaties.

Margreet is geboren en getogen in Den Haag en van jongs af aan opgegroeid met kunst en cultuur. Muziek speelde altijd al een rol in haar leven. Als sopraan zingt ze het liefst stukken met een beetje humor erin. Dus geen serieuze opera, maar eentje waarin de stem verschillende vocale technieken gebruikt zoals bijvoorbeeld het maken van stripboekklanken (Google eens naar Cathy Berberian Stripsody om het te ontdekken). Voor haar specialisatie staat ze veel in contact met koren. Margreet brengt koren bij elkaar tijdens netwerkbijeenkomsten zodat ze van elkaar kunnen leren en samen kunnen nadenken over de toekomst. Daar is behoefte aan, want een groot aantal koren vergrijst, verliest leden of nadert opheffing. Oplossingen hiervoor kunnen gaan zitten in het samen organiseren van activiteiten en het zorgen voor extra naamsbekendheid door op podia en festivals op te treden.

Met een studie Nederlands op zak is literatuur niet onbekend voor Margreet. Bij literatuur in Den Haag kun je denken aan De Posthoorn, het Haags Dichtersgilde, Museum Meermanno en Literaire brunches in de Schouwburg. In één van haar vorige banen was ze voorlezer in de blindenbibliotheek en deed ze voordrachten van boeken en dichtbundels op signeeravonden van schrijvers, zowel zingend als voordragend. Voor haar werk bij CultuurSchakel organiseert ze netwerk-bijeenkomsten voor de aanbieders en helpt ze bij vragen zoals hoe ze aan meer cursisten kunnen komen of welk podium geschikt is om hun werk voor te dragen.

In stadsdeel Haagse Hout komt Margreet regelmatig. Zo worden er dinnershows gegeven in Mariahoeve waarbij Margreet, indien nodig, helpt met de programmering van de artiesten die optreden. Ook draagt ze artiesten aan voor lunchconcerten in het DiamantTheater. In Benoordenhout helpt ze met het aandragen van geschikte huiskamers voor het geven van huiskamerconcerten. Om het Haagse Hout als geheel te bereiken adviseert zij bij het ontwikkelen van een festival. Om de amateurkunst zichtbaar te maken programmeert zij samen me het DiamantTheater het podium op burendag Mariahoeve.

In Leidschenveen/Ypenburg is ze voorzitter van de adviescommissie van het cultuuranker (de 2 bibliotheken in de stadsdelen) op het gebied van kunst en cultuur. Komt er een nieuw kunstwerk in de wijk? Dan besluit de commissie bijvoorbeeld er extra aandacht aan te gegeven door het geven van workshops. Momenteel is er een groep bewoners van een flat die over het wonen in die flat een toneelstuk willen maken. Zij helpt ze dan op weg met vragen over subsidies en dergelijke.

Heb jij vragen over cultuurparticipatie in de werkgebieden of disciplines van Margreet? Neem dan gerust contact met haar op.

 

Favoriete Haagse plek
Museum de Gevangenpoort. In de avond is het museum ontzettend mooi verlicht.

Cultuurtip
Begraafplaats Ter Navolging (Scheveningen) en de verdwenen Joodse Buurt

Literatuur in Den Haag
Er zijn zo’n 30 workshops, lessen en activiteiten van literatuur te vinden op onze site. Benieuwd geworden? Bekijk het aanbod van literatuur in Den Haag.

Muziek in Den Haag
Er zijn ruim 200 workshops, lessen en activiteiten van muziek (waaronder koren) te vinden op onze site. Benieuwd geworden? Bekijk het aanbod van muziek in Den Haag.

Kunst en cultuur in Haagse Hout en Leidschenveen/Ypenburg
Ben je benieuwd wat er te doen is in Haagse Hout en Leidschenveen/Ypenburg? Uiteraard kun je ook bekijken wat er in de andere stadsdelen te doen is door het filter aan te passen.