Miguel Peres dos Santos

Voor Talentontwikkeling en Geld voor je kunst! is Miguel hét nieuwe aanspreekpunt. Als projectleider Talentontwikkeling inventariseert hij wat voor projecten er al in Den Haag lopen, waar er behoefte aan is en waar hij bij kan aansluiten om te ondersteunen. Voor de subsidieregeling Geld voor je kunst! ziet Miguel kansen om het organisatorisch te verbeteren.

Miguel was nog maar net begonnen bij CultuurSchakel en er stond al een Geld voor je kunst!-bijeenkomst op het programma. De avond verliep goed, maar organisatorisch gezien zag hij verbeterpunten. Als projectleider Geld voor je kunst! gaat hij daar de komende tijd, met ondersteuning van collega Hélène Esenwein, aan werken. Miguel vertelt dat hij Geld voor je kunst! een leuke, laagdrempelige subsidieregeling vindt. “Je kan namelijk op een eenvoudige manier subsidie aanvragen en daar kunnen andere subsidiestromen nog wat van leren.” Hij vindt het ook leuk om te zien wie er op afkomen: hele praktische en enorm gemotiveerde mensen, die niet schrijven voor de centen. De mensen die hij op zo’n bijeenkomst ziet pitchen zijn dan ook écht overtuigd van hun idee.  

Talentontwikkeling
Het ontwikkelen van je talenten is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De een krijgt alle middelen aangereikt om zijn/haar talent te vinden en te ontwikkelen en de ander helaas niet. Talentontwikkeling is voor jong en oud, al zijn het met name jongeren die onvoldoende middelen hebben om in aanraking te komen met kunsten, waardoor er meer initiatieven zijn voor jongeren. Miguel vertelt gepassioneerd dat hij kinderen én volwassenen in contact wil brengen met alle kunstdisciplines. Zo wil hij hen in aanraking brengen met instrumenten, maar ook met bijvoorbeeld een pianoconcert, waardoor ze denken ‘dat is leuk, dat wil ik ook leren’. Gelukkig zijn er veel Haagse inwoners die zich bezighouden met talentontwikkeling. Miguel gaat als projectleider inventariseren waar hulp nodig is, waar hij bij kan aansluiten en waar hij initiatieven kan versterken. Zo gaat hij bijvoorbeeld in gesprek met Cultuurankers en ondersteunt hen waar nodig.

Beeldend kunstenaar
Begin dit jaar had Miguel naast zijn werk bij CultuurSchakel nog een andere klus. Voor een kunstonderzoek was hij het archief van Beeld en Geluid ingedoken waarin hij 700 films had gevonden. Een kleine selectie daarvan komt terecht in zijn video die hij combineert met beelden die hij onlangs in Curaçao schoot. Miguel heeft al aardig wat video’s gemaakt die vaak worden geclassificeerd als documentaires, al noemt hij ze zelf niet zo. Als beeldend kunstenaar laat hij graag zien wat er gaande is. En die video’s worden soms getoond in de bioscoop en andere keren in expositieruimtes. Miguel houdt zich ook bezig met videokunst door het maken van video-installaties. 

Lissabon
Zijn mooie achternaam verraadt al dat hij geen Haagse roots heeft. Miguel is geboren in Lissabon en in 2000 naar Nederland gekomen voor de studie Beeldende Kunst aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, omdat kunstopleidingen hier goed stonden aangeschreven. Dat smaakte naar meer en daarom studeerde hij verder aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij houdt heel veel van de zee en vindt het dan ook heerlijk om in Den Haag te wonen. Het doet hem denken aan Lissabon, dat ook aan de (rivier)zee ligt. De goede bereikbaarheid van Den Haag en de mix van drukte – “Niet zo druk als Rotterdam of Amsterdam; hier kun je nog een beetje rustig wonen.” – maken dat Miguel zich hier helemaal thuisvoelt.

Miguel is bereikbaar op woensdag, donderdag en vrijdag.

Geld voor je kunst!-bijeenkomst
Ben je benieuwd hoe een Geld voor je kunst!-bijeenkomst eraan toegaat? Of twijfel je om subsidie aan te vragen en wil je eerst even spieken bij anderen? Dat kan! De pitchavonden zijn voor iedereen toegankelijk. Kijk snel wanneer de eerstvolgende Geld voor je kunst!-bijeenkomst is. 

Favoriete Haagse Plek
Het Zuiderstrand, want hij houdt onwijs veel van zee.

Cultuurtip
Miguel vindt het Migratiemuseum een belangrijk initiatief en iedere keer als er een nieuwe expositie is, gaat hij kijken.