“Ik wil de urban scene zichtbaar maken en ik wil dat het wordt gewaardeerd als een kunstvorm”

Vraag je subsidie aan via Geld voor je kunst!, dan is de kans groot dat je te maken krijgt met Soraya Ruijg. Als projectmedewerker helpt zij je bij de subsidieaanvraag. Ze weet wat erbij komt kijken, want ze heeft onlangs zelf subsidie aangevraagd bij Fonds 1818 voor haar eigen urban event op 29 november waarvoor jij bent uitgenodigd!

Begonnen als tandartsassistente met daarna wat omzwervingen, besloot Soraya Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie te gaan studeren. “Ik wil weten waarom dingen gebeuren én iets veranderen, zodat er meer kennis en begrip komt over de manier waarop mensen hun idealen en normen uiten in gedrag.” Voor haar masterscriptie kwam ze terecht bij CultuurSchakel waarvoor ze de urban scene ging onderzoeken. “Wat is de urban scene en wat zijn de behoeftes?”. Op haar onderzoeksresultaten moeten we nog heel even wachten, maar die hoef je niet te missen: “Ik ga mijn onderzoeksresultaten presenteren. En wat is de beste manier om te laten zien wat de urban scene is? Nou, om het gewoon te laten horen én te laten zien!” Op 29 november organiseert ze daarom een event met optredens waarin alle aspecten van de urban scene in terugkomen. Hoe gaaf is dat!?

Als medewerker bij CultuurSchakel voor het project Geld voor je kunst! weet Soraya dat er weinig subsidie wordt aangevraagd voor urbanprojecten en dat vindt ze jammer. Ze weet namelijk dat er veel toffe initiatieven zijn die het wél kunnen gebruiken. Waarom wordt het dan niet aangevraagd? “Je moet rekening houden met de trends die steeds veranderen. Het gaat heel snel. Een subsidietraject van acht weken is dan lang.” Voor die groep is een subsidie via Geld voor je kunst! dus een uitkomst. “Het is laagdrempeliger dan normale subsidieregelingen. En ook kleinere initiatieven en particulieren (als ze met z’n drieën zijn) kunnen een aanvraag indienen.” Als een initiatief wordt goedgekeurd, dan wordt er maximaal 1500 euro toegekend. Uiteraard zijn er enkele voorwaarden: “Het moet wel om amateurkunst of semi-professionals gaan en er moet een vorm van participatie inzitten; het publiek moet ergens aan meedoen.” Bekijk hier alle voorwaarden van Geld voor je kunst!

Een aanvraag begint met het invullen van een -niet al te lang- online formulier. Die informatie komt terecht bij Soraya. Heb je nog nooit subsidie aangevraagd bij CultuurSchakel? Dan word je uitgenodigd voor een gesprek en begeleid bij je aanvraag. Vervolgens worden minimaal vijf en maximaal acht aanvragers uitgenodigd hun aanvraag toe te lichten tijdens een pitch. Tijdens open pitchavonden wordt er ook publiek toegelaten om te kijken. De jury beoordeelt de pitch. Soraya: “We hebben een vaste pool waar we drie juryleden van uitkiezen. Zij geven een advies uit. Met hun input maak ik een advies dat ik weer stuur naar Marijn [directeur van CultuurSchakel]. Zij moet dat dan toekennen.”

Er zijn al heel wat mooie projecten die de subsidie inmiddels hebben aangevraagd en kregen. Soraya heeft ook ervaring met het aanvragen van subsidie voor haar urban event van eind november bij Fonds 1818. “Ik wil de urban scene zichtbaar maken en ik wil dat het wordt gewaardeerd als een kunstvorm. Er zijn meer mensen die zich ermee bezig houden dan je denkt. Het zijn niet alleen maar rappers, maar het gaat ook om zang, gospel, graffiti en het customizen van bijvoorbeeld kleding. Het is onderdeel van Den Haag.” Op de vraag wat Soraya persoonlijk met urban heeft, antwoordt ze: “Ik hou zelf van urban muziek en iedereen die ik ken houdt ook van urban muziek. En ik customize ook kleren.”

“Alles wat je in je leven doet, moet je met liefde doen”

Kunstzinnig is Soraya dus zeker. “Ik schilder. Het gaat over passie en liefde. Alles wat je in je leven doet, moet je met liefde doen. Dat maakt het mooier. Je moet je passie volgen. Ik heb een eigen bedrijfje, Art By Raya. Toen ik kleding ging kopen met mijn dochtertje, zag ik blanke poppetjes met lang, blond en zwart haar. Ik zag haar er niet in terug. Waar zijn de gekleurde poppetjes? En de poppetjes met afro? Er zijn zoveel kindjes die dat wel hebben. Toen dacht ik, waarom ga ik het niet zelf maken? Ik ben begonnen met het schilderen op shirts en ik ben er daarna zelf een paar gaan printen.” Dat resulteerde uiteindelijk in een webshop waar ze ook spijkerjasjes en schilderijen verkoopt.

music is my drug jasje 
Enkele kunstwerken van Soraya

Kom jij ook naar het urban event?
Op donderdag 29 november gaat ze haar creativiteit inzetten voor het urban event The Struggle Is Real. Alle soorten urban komen daarin terug en jij bent uitgenodigd! Je kunt zowel optredens zien van Haags Urban talent als zelf deelnemen aan de Open Mic. En ze presenteert uiteraard de resultaten van haar onderzoek. De entree is gratis, maar wel graag even aanmelden van tevoren. Lees hier meer informatie over het event.

Datum:    29 november 2018
Locatie:   Paard (kleine zaal)
Tijd:         20.00 – 23.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Favoriete Haagse plek
Mingle Mush; een soort van food truck idee, maar dan zit het daar op een vaste plek. Op de eerste etage heb je van die oude computerspelletjes zoals pacman. Ze doen er ook optredens, zoals jazzavonden.

Cultuurtip
Denk out of the box en durf meer te doen: cross-overs zoals een balletvoorstelling die gemixt wordt met hiphop. En sta open voor andere ideeën, culturen en kunstvormen.