't Speeltoneel

Theater

Centrum

‘t Speeltoneel is een van de grootste toneelverenigingen van het land – en als je het aan de leden vraagt, ook de leukste. Lees snel meer!

‘t Speeltoneel is één van de grootste amateur toneelverenigingen van het land – en als je het aan de leden vraagt, ook de leukste!

De vereniging bestaat uit bijna 60 spelers en een tiental regisseurs. Het merendeel van de leden zijn tussen de tien en vijventwintig jaar. De coördinatoren en het bestuur geven de vier productiegroepen ondersteuning om het proces naar een uitvoering te begeleiden. Eens in de 15 maanden speelt iedere groep een voorstelling. Zo verzorgen de groepen samen vier producties per jaar. Naast de productiegroepen biedt ’t Speeltoneel ook plaats aan kinderen in de basisschoolleeftijd (vanaf 9 jaar) die met een eigen programma hun creativiteit ontplooien.

De spelers zijn nauw betrokken bij het hele productieproces. Onder leiding van de coördinatoren regelen ze alles zelf: decor, kleding, rekwisieten en promotie. Door deze medeverantwoordelijkheid creëren leden echt hun eigen productie, wat het enthousiasme en de verbinding met het stuk bevordert.

Deze verbinding is erg belangrijk bij ’t Speeltoneel. Een komedie, een tragedie, een klassieker of eigen werk; het publiek ziet altijd een groep bevlogen spelers die de verbinding leggen tussen hun eigen belevingswereld en de thema’s uit de voorstelling. Welke thema’s sneed Shakespeare ruim vierhonderd jaar geleden aan die nu nog relevant zijn? En welke verhalen moeten volgens jou verteld worden? Het publiek wordt deelgenoot in de antwoorden op deze vragen, die op theatrale en compleet eigen wijze vertaald worden naar het podium. Naast de betrokkenheid en de vrolijke samenwerking, investeren de leden ook in het vertellen van verhalen op hun eigen creatieve wijze. Het diverse palet aan regisseurs biedt een speler bij het doorstromen van groep naar groep tevens steeds een nieuwe invalshoek, waardoor toeschouwers per voorstelling een nieuwe dynamiek ervaren. Dit regieteam bestaat uit oud-spelers met veel Speeltoneelervaring, makers uit het theaterveld en regisseurs met kwaliteiten in andere kunstdisciplines als film en beeldende kunst. De Speeltoneelbezoeker hoort steeds nieuwe verhalen, gebracht in diverse vormen.

Pijnacker is de thuisbasis van de vereniging. Sinds de (her)oprichting in 1985 wordt hier gerepeteerd en opgetreden.

Wij bieden: Toneel Theater

Aanbieder

't Speeltoneel
Oostlaan 38 A
2641 DL Den Haag

Ooievaarskorting Nee