Lonneke van Leth Dans: Heel Holland Danst!
Bij ons thuis werd altijd gedanst. Mijn zussen en ik zaten op ballet, dus dans hoorde bij het dagelijks leven. Maar buiten de studio zag ik het zelden. Geen spontane tango op straat, geen sirtaki op een bruiloft, geen dans om vreugde of verdriet te delen. Terwijl dans juist zoveel doet voor een mens.
Dans maakt gelukkig
Bewegen op muziek stimuleert het aanmaken van gelukshormonen. Het ontspant, verlaagt stress en geeft energie. Dansen heeft een positief effect je humeur en zelfvertrouwen, prikkelt je creativiteit en houdt je brein scherp. Je kunt dansen om emoties te uiten, om je energie kwijt te kunnen of om samen plezier te maken.
We kunnen niet vroeg genoeg in het onderwijs beginnen om de jeugd in contact te brengen met dans. Wij zien het dagelijks: Hoe later je ermee start, hoe ongemakkelijker de leerling zich voelt. Wie op jonge leeftijd danst, beweegt vrijer en voelt zich zekerder. Daarom laten wij, als Haags jeugddansgezelschap, leerlingen van het primair, voortgezet en speciaal onderwijs en het MBO kennismaken met dans.
Maatwerk voor iedere leerling
Iedere school, ieder leerjaar en zelfs ieder kind vraagt om een eigen aanpak. Onze programma’s zijn hierop ingericht. Daarom zijn we succesvol in en werken wij intensief samen met het Haagse speciaal onderwijs. Voor zeven scholen ontwikkelden we dansleerlijnen, afgestemd op kinderen met autisme, lichamelijke of verstandelijke beperkingen, taalontwikkelingsstoornissen en gedrags- of angstproblemen.
Ook al werken we al drie jaar met sommige leerlingen, nog steeds worden we verrast en moeten we tijdens de les switchen van lesstof. Maar dat maakt ons werk zo mooi: we blijven leren, net als de kinderen.
Pubers en dans: een uitdaging én een kans
In het onderwijs stimuleren wij vooral het zelf creëren en improviseren. Maar dat lukt alleen als leerlingen zich veilig voelen. Vooral in het voortgezet onderwijs is dat een uitdaging.
Stel je maar een klas met pubers voor die bezig zijn met wie ze zijn en hoe anderen hen zien. Dansen betekent loslaten, bewegen op gevoel, terwijl de hele klas toekijkt. Dat is best spannend.
Onze docenten begeleiden dit proces stap voor stap. Ze werken inclusief en zorgen voor een sfeer waarin iedereen zich durft te uiten. Uiteindelijk gaat iedere leerling met een trots gevoel de gymzaal uit, verbaasd over wat ze zelf hebben gecreëerd.
Geduld en doorzettingsvermogen
We merken dat leerlingen steeds sneller afgeleid zijn. Alles moet leuk zijn en vlot gaan. Maar dans vraagt tijd. Je moet oefenen, herhalen, proberen en doorgaan. Daarom zetten wij in op inzet en geduld en focussen op het genieten van de voldoening als iets na lang oefenen toch lukt.
Dat pad gaat natuurlijk niet altijd over rozen. We hebben te maken met het proberen ‘aan te zetten’ van leerlingen en de steeds mondiger wordende jeugd. Maar als een stille leerling achterin ineens opbloeit of als het een groep lukt synchroon te bewegen en trots lacht, weten we: dit is waarom we dit doen.
Dans voor iedereen
Onze leerlijnen vragen flexibiliteit, creativiteit en kwaliteit van ons docententeam. Daarom ontwikkelden we een toolbox vol lesmateriaal, filmpjes en attributen. Zo houden we leerlingen geboeid en verrast. Onze docenten geven soms zes workshops op een dag. Dat is geen sinecure, maar hun energie blijft hoog. Want de impact die we maken, is groot.
We werken in heel Den Haag, in alle stadswijken en alle typen onderwijs. We zorgen dat iedere leerling zich herkent in onze docenten. Soms heeft een klas meer aan een mannelijke docent met Nederlands als tweede taal dan aan een jonge, blonde dansdocente. Niet omdat zij minder goed is, maar omdat je meer impact kunt maken omdat de klik met de groep anders werkt.
Blijvende impact
Wij dromen van een wereld waarin ieder kind de kans krijgt om te dansen. Van een stad waar dans leerlingen helpt om sociale vaardigheden te ontwikkelen, het zelfvertrouwen te versterken, mentaal gezond te zijn en samen plezier te maken. Door positieve ervaringen met dans helpen we hen te leren leven in een steeds veranderende samenleving en deze beter te leren begrijpen.
Heel Holland danst dus, of in ieder geval heel Den Haag!
Kijk wat Lonneke van Leth Dans jou te bieden heeft: Lonneke van Leth Dans