De Afvaljuf

Doe-activiteiten

Carolien Adriaansche is dé Afvaljuf. Ze maakt al 25 jaar kunstwerken van plastic afval en geeft workshops op scholen, bij (culturele) instellingen, musea, gemeenten en bedrijven. In de workshops laat ze kinderen, jongeren en volwassenen zien hoe we afval eigenlijk definiëren en hoe we dat zonder veel nadenken over herkomst en bestemming weggooien.

Kijk op kunst

Anders leren kijken naar afval, duurzaamheid en wat goed is voor onze planeet. Want je hoéft geen nieuwe spullen te kopen om kunst te maken. Dat doet ze door in haar workshops afval niet als een eindproduct te zien, maar als materiaal waar inspiratie uitgehaald kan worden om iets nieuws mee te maken. De deelnemers ervaren dat ‘afval’ allerlei kwaliteiten kan hebben: prachtige kleuren en vormen, die bovendien op verschillende manieren (her)bruikbaar zijn.

Werkwijze

Tijdens de lessen vertelt De Afvaljuf hoe ze afval verzamelt en waar ze haar inspiratie vandaan haalt. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag. Recycle raketten maken of een gezamenlijk kunstproject, dat aansluit op een thema in de klas. Zo komen duurzaamheid, plasticverslaving en klimaatverandering tot leven. De workshops zijn geschikt voor alle leeftijden, maar één ding is voor alle groepen hetzelfde: nieuwe objecten maken met ogenschijnlijk waardeloos materiaal, is vaak een eyeopener.

Doe-activiteiten

  • Workshops voor groep 1 t/m 8
  • Kunstprojecten die aansluiten bij COH Haagse Ladekast of een ander schoolthema

Meerwaarde voor scholen, kinderen en ouders

De Afvaljuf helpt kinderen op een speelse manier bewust te worden van hun eigen ‘voetafdruk’. Door anders naar afval te kijken, worden het opeens handige objecten die je kunt gebruiken om opnieuw mee te creëren. De essentie van recycling en kunst maken. Tijdens de lessen verbindt ze creativiteit met duurzaamheid. Ze daagt kinderen en jongeren uit een eigen beeldtaal te ontwikkelen en geeft ruimte voor ontdekkend leren.

Contactpersoon

Carolien Adriaansche
carolien@afvaljuf.nl 
06 10 62 53 91

Aanbieder

De Afvaljuf
Prinsegracht 64
2512 GB Den Haag

Neem contact op met
Carolien Adriaansche
0610625391
carolien@afvaljuf.nl
www.afvaljuf.nl
Onderwijs:
Geschikt voor Primair Toon groepen
Geschikt voor Groep 1 Geschikt voor Groep 2 Geschikt voor Groep 3 Geschikt voor Groep 4 Geschikt voor Groep 5 Geschikt voor Groep 6 Geschikt voor Groep 7 Geschikt voor Groep 8
Niet geschikt voor Voortgezet Toon groepen
Praktijkonderwijs Niet geschikt voor PrO 1 Niet geschikt voor PrO 2 Niet geschikt voor PrO 3 Vmbo Niet geschikt voor VMBO 1 Niet geschikt voor VMBO 2 Niet geschikt voor VMBO 3 Havo Niet geschikt voor HAVO 1 Niet geschikt voor HAVO 2 Niet geschikt voor HAVO 3 Vwo Niet geschikt voor VWO 1 Niet geschikt voor VWO 2 Niet geschikt voor VWO 3
Niet geschikt voor Speciaal