Huis van Gedichten

Huis van Gedichten

Voorschoolse Educatie

Huis van Gedichten biedt workshops en lessenseries op het gebied van taal, poëzie en spoken word. We zijn actief binnen de hele ‘cirkel van poëzie’. Van de eerste kennismaking bij de peuters met een levensgrote Jas van Taal tot aan de eerste stap richting professioneel woordkunstenaar bij de Poetry Circle 070.

Kijk op kunst

Plezier in taal is het uitgangspunt bij alles wat we doen. We stimuleren kinderen om al op jonge leeftijd van taal te leren houden. Taal met de beschutting en warmte van een jas. Alles mag als het gaat om poëzie. Het draait om het in vrijheid spelen met taal en verhalen vertellen. Peuters zijn nog zo ontvankelijk, dat we daar prachtig op kunnen aanhaken. Spelenderwijs ontdekken ze zo wat ze met taal kunnen doen, zeggen en creëren.

Werkwijze

Voor de allerkleinsten hebben we een levensgrote letterlijke Jas van Taal ontwikkeld, die rechtop in de ruimte kan staan. De jas zit vol met vakken en zakken, die gevuld zijn met letters. De peuters komen in een kring rond de jas zitten en gaan met elkaar op letterjacht. Aan de hand van 8 thema’s (bijvoorbeeld geheimen in een doosje, muziek en stilte en 100 kleuren in de lucht) worden verhalen verteld, boekjes voorgelezen en doen we taalspelletjes met elkaar. Spelenderwijs raken ze zo vertrouwd met taal, prentenboeken en gedichten. Samen maken we bijvoorbeeld een versje, dat de meeste kinderen zich nog heel lang kunnen herinneren.

Activiteiten

  • Jas van Taal met 8 thema’s of een eigen onderwerp
  • Te boeken als losse les of lessenreeks, inclusief poëziedocent van Huis van Gedichten
  • Les op maat rond een eigen thema
  • Training aan pedagogisch medewerkers, inclusief aankoop van een Jas van Taal

Meerwaarde voor peuters, pedagogisch medewerkers en ouders

De Jas van Taal heeft onder andere in de bibliotheek van Zoetermeer gestaan en is genomineerd voor de publieksprijs Kunst & Cultuur. Door kinderen in vrijheid met taal te laten spelen, ontdekken zij nieuwe kwaliteiten van zichzelf. Hun fantasie wordt geprikkeld en ze leren hun eigen stem en verhaal ontdekken. Dat is een grote kracht en opent een wereld aan mogelijkheden, ook als de taalontwikkeling nog maar net begonnen is. Voornemen is om de Jas van Taal ook toegankelijk te maken voor meertalige kinderen en om de lessen aan te bieden met de ouders erbij.

Contactpersoon

Malou Osendarp
malou@huisvangedichten.nl 
070 - 737 00 29

Aanbieder

Huis van Gedichten
De Constant Rebecqueplein 20b
2518 RA Den Haag

Neem contact op met
Quinten van Winden
0707370029
quinten@huisvangedichten.nl
www.huisvangedichten.nl
Onderwijs:
Speciaal