Tell it by ART

Doe-activiteiten

Armoede. De energiecrisis. Milieuvervuiling. Hoe maak je zulke grote maatschappelijke thema’s bespreekbaar voor jongeren? Met kunst!

Kijk op kunst

Tell it by ART is bedacht door Esther Ledeboer van Stichting Creative Aid . Het idee is dat je maatschappelijke kwesties voor jongeren bespreekbaar maakt door kunstvormen als vertrekpunt te nemen. Esther: “Een moeilijk onderwerp? Ik heb ontdekt dat het voor jongeren helpt om erover te tekenen, te fotograferen, te rappen, te dansen. Als je daarna hun kunst met ze bespreekt, komt het zware thema als zachte communicatie aan bod. De kunst maakt het thema toegankelijker dan wanneer jongeren zich alleen in woorden kunnen uiten.”

Werkwijze

In de voorbereiding bespreekt Esther met de school welk thema ze willen behandelen. Aan dat thema werken diverse klassen tegelijk, bijvoorbeeld alle havo-brugklassen van een school. Door groepjes te maken van jongeren die elkaar niet zo goed kennen, krijgen het groepsproces en de resultaten namelijk een boost.
In de voorbereiding bekijken de leerlingen filmpjes van de kunstenaars met wie ze gaan werken, en krijgen ze informatie over het thema. Ze kiezen ook al welke kunstvorm ze gaan gebruiken. Een groep gaat bijvoorbeeld rappen, een andere groep gaat met de fiets op pad om buiten foto’s te maken, weer een andere groep gaat dansen. De jongeren zijn zo goed voorbereid en weten wat ze moeten meenemen (bijvoorbeeld sportkleding of hun fiets). Op de dag zelf worden ze begeleid door een docent én een kunstenaar. In groepen bespreken ze kort het thema, daarna gaan ze er creatief mee aan de slag. Ze verbazen zichzelf vaak met de resultaten. Tot slot presenteren ze hun kunst en de relatie tot het thema voor de complete groep. Een kwetsbaar moment, dat de mooiste gesprekken oplevert.

Doe-activiteiten

  • Workshops
  • Ook geschikt voor leerlingen van het speciaal onderwijs.
  • Aansluitend bij een vak of schoolthema, bij voorkeur jaarlijks terugkerend.

Meerwaarde voor scholen en leerlingen

Leerlingen vinden het leuk om creatief met een thema bezig te zijn en verrassen zichzelf vaak met het resultaat, ook als ze geen ervaring hebben. Voor scholen is het een mooie manier om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken en burgerschapsthema’s een plek te geven op school. Zeker als een dergelijk traject jaarlijks terugkomt, is er van twee kanten verbinding en krijgt Tell it by ART een zinvolle plek om communicatie tussen leerlingen over lastige thema’s te verbeteren.

Contactpersoon
Esther Ledeboer
info@human-link.nl 
070 - 3868645
www.tellitbyart.nl

Aanbieder

Neem contact op met
Onderwijs:
Niet geschikt voor Primair Toon groepen
Niet geschikt voor Groep 1 Niet geschikt voor Groep 2 Niet geschikt voor Groep 3 Niet geschikt voor Groep 4 Niet geschikt voor Groep 5 Niet geschikt voor Groep 6 Niet geschikt voor Groep 7 Niet geschikt voor Groep 8
Geschikt voor Voortgezet Toon groepen
Praktijkonderwijs Geschikt voor PrO 1 Geschikt voor PrO 2 Geschikt voor PrO 3 Vmbo Geschikt voor VMBO 1 Geschikt voor VMBO 2 Geschikt voor VMBO 3 Havo Geschikt voor HAVO 1 Geschikt voor HAVO 2 Geschikt voor HAVO 3 Vwo Geschikt voor VWO 1 Geschikt voor VWO 2 Geschikt voor VWO 3
Niet geschikt voor Speciaal