De Afvaljuf

De Afvaljuf

MBO

Carolien Adriaansche is dé Afvaljuf. Ze maakt al 25 jaar kunstwerken van plastic afval en geeft workshops op scholen, bij (onderwijs)instellingen, musea, gemeenten en bedrijven. In de workshops laat ze jongeren en volwassenen zien hoe we afval eigenlijk definiëren en hoe we dat zonder veel nadenken over herkomst en bestemming weggooien.

Kijk op kunst

Anders leren kijken naar afval, duurzaamheid en wat goed is voor onze planeet. Want je hoéft geen nieuwe spullen te kopen om kunst te maken. Dat doet ze door in haar workshops afval niet als een eindproduct te zien, maar als materiaal waar inspiratie uitgehaald kan worden om iets nieuws mee te maken. Jongeren ervaren dat ‘afval’ allerlei kwaliteiten kan hebben, die bovendien op verschillende manieren (her)bruikbaar zijn.

Werkwijze

Tijdens de lessen vertelt De Afvaljuf hoe ze afval verzamelt en waar ze haar inspiratie vandaan haalt. Zo komen duurzaamheid, plasticverslaving en klimaatverandering tot leven. Daarna gaan de studenten zelf aan de slag, bijvoorbeeld aansluitend op een project of om een groot kunstwerk voor de ROC-locatie te maken. De workshops zijn geschikt voor alle mbo-niveaus en leeftijden, maar één ding is voor alle groepen hetzelfde: nieuwe objecten maken met ogenschijnlijk waardeloos materiaal, is vaak een eyeopener.

Aanbod en activiteiten

  • Workshops en lessen voor alle mbo-niveaus
  • Kunstprojecten die aansluiten bij een thema of studierichting

Meerwaarde voor studenten en docenten

De Afvaljuf maakt jongeren op een speelse manier bewust van hun eigen ‘voetafdruk’. Door anders naar afval te kijken, worden het opeens handige objecten die je kunt gebruiken om opnieuw mee te creëren. De essentie van recycling en kunst maken. Tijdens de lessen verbindt ze creativiteit aan duurzaamheid. Ze daagt studenten uit een eigen beeldtaal te ontwikkelen en geeft ruimte voor ontdekkend leren en samenwerken.

Contactpersoon

Carolien Adriaansche
carolien@afvaljuf.nl 
06 10 62 53 91

Aanbieder

De Afvaljuf
Prinsegracht 64
2512 GB Den Haag

Neem contact op met
Carolien Adriaansche
0610625391
carolien@afvaljuf.nl
www.afvaljuf.nl
Onderwijs:
Speciaal