Primaire Bronnen: Slavernij en veerkracht, kritisch kijken naar bronnen

Cultureel erfgoed

In deze les gaan leerlingen aan de slag met origineel historisch bronmateriaal. Ze bestuderen primaire bronnen, plaatsen ze in de tijd en kijken kritisch naar de bruikbaarheid, betrouwbaarheid en representativiteit. Daarbij houden ze rekening met standplaatsgebondenheid en multiperspectiviteit.

Omringt door kilometers aan archiefmateriaal voeren leerlingen in één van de depots onderzoek uit naar de gebruiken en rituelen van slaafgemaakte Afrikanen. Het beschikbare bronmateriaal is verre van neutraal. Hoe zie je dat en wat betekent dat? 

Het Nationaal Archief bewaart de grootste archiefcollectie in Nederland. Dat maakt het dé plek om in contact te komen met primaire bronnen, hun belang voor geschiedschrijving en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

Vandaag een geweldige excursie gehad in Den Haag bij het Nationaal Archief. Voor 6VWO een geweldige bronnenopdracht gemaakt in combinatie met een indrukwekkende tentoonstelling over Curaçao en het koloniale verleden.
Marco van Vemde, geschiedenisleraar van het jaar 2021

Aanbieder

Nationaal Archief
Prins Willem-Alexanderhof 20
2595 BE Den Haag

Locatie:
op locatie
Prijs:
€5 p/lln
Capaciteit:
30 lln
Duur:
90 minuten
Onderwijs:
Geschikt voor Voortgezet
Toon groepen
Praktijkonderwijs Niet geschikt voor PrO 1 Niet geschikt voor PrO 2 Niet geschikt voor PrO 3 Vmbo Niet geschikt voor VMBO 1 Niet geschikt voor VMBO 2 Niet geschikt voor VMBO 3 Havo Niet geschikt voor HAVO 1 Niet geschikt voor HAVO 2 Niet geschikt voor HAVO 3 Vwo Niet geschikt voor VWO 1 Niet geschikt voor VWO 2 Niet geschikt voor VWO 3
Niet geschikt voor Speciaal