26-04-2024

Koningsdag is kunstendag

Auteur: Marijn Cornelis

Koningsdag zonder cultuur. Probeer het je eens voor te stellen morgen….

Het schijnt dat er aan de formatietafel alweer wordt gesproken over bezuinigen op cultuur. Natuurlijk weten de formerende partijen ook dat dit vooral een plan voor de bühne is: de cultuurbegroting is peanuts op de totale begroting, en bezuinigen op peanuts levert je nauwelijks iets op. Maar kennelijk verwachten de partijen dat er weinig protest zal komen tegen korten op cultuur omdat veel mensen denken dat cultuur ver van hun bed staat.

Daarom probeer ik mij de laatste tijd voor te stellen hoe het leven eruit zou zien zónder cultuur. Bijvoorbeeld Koningsdag. Stel het je even voor. Geen bandjes op de podia. Geen muziek uit de luidsprekers. Geen DJ, geen dansers. Maar ook: geen kinderen die op de vrijmarkt hun eerste centjes verdienen door hartstochtelijk viool te spelen. Geen creatieve bouwsels van spelletjes, geen zelfgemaakte kleding of schilderijtjes. De Haagse Koningsnach zonder cultuur? Het zou niet eens plaatsvinden.

De koning zelf zou het in Emmen ook heel rustig krijgen. Nu wordt hij toegezongen, ziet hij living statues, een modeshow, een dj, 13 dansgroepen, een breakdancer, een performance van dansers, theatermakers en een zangeres, een sing-a-long en een optreden van een band en een orkest.

Koningsdag zonder cultuur. Onvoorstelbaar dus. Dus als je dan toch over die vrijmarkt loopt morgen en die kinderen hun eerste kunsten ziet maken: geef ze even een extra euro subsidie uit je eigen portemonnee. Want een leven lang cultuur voor iedereen, dát is wat we ons willen voorstellen.