Geld voor je Kunstproject
Aankondiging: van subsidie naar financiële ondersteuning
Vanaf deze zomer veranderen de mogelijkheden voor financiële ondersteuning bij CultuurSchakel. We spreken voortaan van financiële ondersteuning in plaats van subsidie. De voorwaarden worden duidelijker en het aanvragen eenvoudiger.
Door het wegvallen van coronagerelateerde extra middelen is het budget iets lager, maar er blijft een goede balans tussen ondersteuning van de basis en ruimte voor vernieuwing. Zo sluiten we aan bij de ontwikkelingen in het Haagse culturele veld.
Je kunt financiële ondersteuning aanvragen voor:
- Artistieke ontwikkeling (bijv. coaching of workshops)
- Kleine of grote presentaties van jouw groep
- Basisondersteuning, zoals artistieke leiding en ruimtehuur
Belangrijke data
- Binnenkort vind je alle nieuwe regelingen op onze website.
- Vanaf 1 tot en met 15 september kun je een aanvraag indienen.
- De ondersteuning geldt voor projecten in het najaar van 2025 of in 2026 (afhankelijk van de regeling).
Wil je jouw idee voor kunst en cultuur verwezenlijken? Stimuleert jouw project het meedoen aan kunst en cultuur in Den Haag? Is je activiteit projectmatig opgezet en bijzonder/niet-regulier? Laat je een tastbaar resultaat zien van je project aan een publiek in een openbaar toegankelijke ruimte? Kijk dan of je in aanmerking komt voor Geld voor je Kunstproject!
Breng je idee tot leven en pitch je project voor een commissie. Je krijgt advies over het realiseren van jouw idee. Je kunt maximaal € 4.000,- aanvragen voor het inhuren van een expert of docent, huur van een locatie, aanschaf verbruiksmaterialen en organisatie- en publiciteitskosten.
De vereisten: waar moet ik aan voldoen?
- Je vraagt aan op persoonlijke titel of als zelfstandige entiteit (bijvoorbeeld als zzp’er of bv), bent gevestigd in Den Haag en je project kent geen winstoogmerk. Bij aanvragen op persoonlijke titel zijn minimaal drie aanvragers nodig, allen ouder dan 18 jaar.
- Je organiseert activiteiten met een bijzonder, niet-regulier en projectmatig karakter die deelnemers stimuleren om mee te doen in actieve kunstbeoefening.
- Je hebt een tastbaar eindresultaat en presenteert dit aan publiek in een openbaar toegankelijke ruimte.
- De activiteiten vinden plaats in Den Haag.
- De groep telt minimaal vier deelnemers, met tenminste 50% Haagse deelnemers.
Wat kan niet?
- De activiteit mag nog niet zijn gestart, voor de beoordeling.
- De activiteiten zijn geen wervingsactiviteiten voor je reguliere activiteiten.
- Je aanvraag mag zich niet richten op het financieren van structurele activiteiten.
Wat komt niet in aanmerking voor financiele ondersteuning?
- Projecten waar meer professionals aan deelnemen dan amateurs (of enkel professionals),
- Reguliere lessen en eindejaarsafsluitingen,
- Projecten van studenten,
- Projecten met religieuze of politieke doeleinden,
- Benefieten
- Projecten met een winstoogmerk
Voldoe je aan deze voorwaarden?
Vul dan het aanvraagformulier op de website in. Je krijgt daarna een uitnodiging om je project live te pitchen tijdens een openbare pitchbijeenkomst. Je krijgt 15 minuten om je project voor een commissie met externe commissieleden te pitchen en vragen te beantwoorden. Deelname aan de live bijeenkomst gaat op volgorde van binnenkomst en complexiteit en bevestiging van je komst.
Na de pitch bespreekt de commissie de aanvraag en bekijkt of je in aanmerking komt voor financiële ondersteuning. Vier weken na de pitchbijeenkomst hoor je de ondersteuning ontvangt. De ondersteuning wordt verstrekt op basis van het beschikbare budget binnen de indieningstermijn en op volgorde van binnenkomst.
Waar moet je rekening mee houden bij het invullen van de formulieren:
- Het is niet mogelijk om andere informatie aan te leveren dan de sjablonen.
- Je aanvraag is gericht op de activiteit zelf en niet in zijn geheel op publiciteit, documentatie van de activiteit of andere randzaken.
- Je begroting is sluitend en de ingevulde cijfers zijn onderbouwd. De kosten moeten gespecificeerd worden (uurprijs, aantal uren, aantal docenten of anders) Let op: aan de verschillende kostenposten zijn percentages verbonden. Zie het sjabloon voor de begroting (link).
- Deelnemers kunnen geen vergoeding ontvangen. Daarnaast kunnen kosten voor catering, reiskosten, vrijwilligersvergoedingen of verblijfkosten van de deelnemers niet worden opgevoerd.
- Het is niet mogelijk om eenzelfde persoon uit te betalen op meerdere kostenposten, zoals de combinatie projectleider en kunstvakdocent.
- Je kunt geen financiële ondersteuning ontvangen voor kosten die al door een andere partij worden gedekt.
- Kosten voor de aanschaf of afschrijving van machines of apparaten of voor structurele aanpassing van een fysieke ruimte komen niet in aanmerking voor financiële ondersteuning.
- Structurele kosten voor gebouwen en buitenterreinen, personeel, administratie, ICT en andere vaste lasten, die niet rechtstreeks verbonden zijn met de organisatie van de activiteit komen niet in aanmerking voor financiële ondersteuning.
- Alle aanvragers zijn op de hoogte van de verantwoordelijk die ze aangaan bij het aanvragen van de subsidie.
Goed om te weten
- Deze bijeenkomsten met pitches vinden twee keer per jaar plaats.
- Aanvragen en -afrekeningen die na de indieningstermijnen worden ingeleverd, worden niet in behandeling genomen.
- Per organisatie kan er maximaal twee keer per kalenderjaar financiële ondersteuning in de gehele projectregeling (dus Geld voor je Groei, Geld voor je Kunstproject, Geld voor je Uitvoering en Geld voor je KunstXL-project) worden toegekend.
- De indieningstermijnen worden gecommuniceerd via de website van CultuurSchakel.
Wat gebeurt er na toekenning?
- Wanneer je toekenning hebt gekregen ga je akkoord met het gebruik van de informatie die je verstrekt over de activiteit, zoals de groepsnaam, conceptomschrijving, projectnaam en foto's, in onze marketinguitingen. Deze informatie kan worden opgenomen in nieuwsbrieven, sociale media-posts en andere marketingkanalen. We respecteren je intellectuele eigendomsrechten en zullen geen informatie delen die als vertrouwelijk is aangemerkt.
- CultuurSchakel kan bij toekenning een voorschot verstrekken van maximaal 75% van het bedrag aan een organisatie met een rechtsvorm.
- Je rondt binnen een jaar na toekenning de activiteit af en dient binnen drie maanden na afronding een verantwoording en afrekening in via het sjabloon op de website van CultuurSchakel.
- Bij een positief financieel resultaat of overschot door bijdragen van andere fondsen of subsidieverstrekkers wordt het toegekende bedrag naar rato verlaagd
- CultuurSchakel dient tijdig op de hoogte gesteld te worden van wijzigingen, in de organisatie, de opzet en planning, de begroting, het dekkingsplan, de presentatiedatum en andere omstandigheden die van invloed kunnen zijn op de financiële ondersteuning en de voortgang van de presentatie.
Wat gebeurt er na afwijzing en je bent het niet eens met de uitslag?
CultuurSchakel doet hun uiterste best om zorgvuldig besluiten te nemen door de inzet van externe commissieleden en het betrekken van diverse afdelingen binnen CultuurSchakel. Er is geen mogelijkheid tot bezwaar.
Deze regeling geldt vanaf 1 september 2025, waarmee voorgaande regelingen zijn vervallen.
Vragen?
Voor vragen over de basissubsidie kun je bellen met Els Hogendoorn via 06 469 416 47. Of mail naar Geldvoorje@cultuurschakel.nl