17-02-2022

Coronamaatregelen kunst & cultuur

Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening, zoals kunstencentra, muziek- en dansscholen, broedplaatsen en repetitieruimten zijn open. Sinds 25 februari hoeft er geen 1,5 meter afstand meer gehouden te worden. Mondkapjes en een vaste zitplaats zijn niet verplicht. Volle zalen kunnen dus weer! We zijn heel blij dat de sector weer grotendeels open kan.

Lees de laatste informatie over ‘Corona en zingen, toneelspelen, dansen, muziek maken en acteren‘ op de website van de Rijksoverheid.

De laatste updates over maatregelen

Hier de belangrijkste updates over maatregelen voor cultuuronderwijs en cultuurparticipatie:

> Meer informatie over de laatste maatregelen van de Rijksoverheid
> Meer informatie over de laatste maatregelen van gemeente Den Haag

Groot evenement soms Testen voor Toegang

Bij ongeplaceerde activiteiten binnen en bij evenementen met meer dan 500 bezoekers, moet iedereen van 13 jaar en ouder Testen voor Toegang (1G)

Extra voorwaarden bij vertoning kunst- en cultuurbeoefening

  • Zowel bezoekers als werknemers, vrijwilligers en artiesten wordt dringend geadviseerd om op dag 5 na de activiteit een zelftest te doen. Bij klachten of bij een oproep van de GGD in het kader van bron- en contactonderzoek geldt een dringend advies om een zelftest te doen en afhankelijk van de uitslag een confirmatietest bij de GGD te doen;
  • Voor kinderen vanaf 6 jaar tot en met 12 jaar geldt een dringend advies om een zelftest te doen voorafgaand aan de activiteit;
  • Er dient sprake te zijn van een gecontroleerde evenementlocatie;
  • De gemeente maakt bij vergunningsplichtige evenementen afspraken met de organisator afspraken over de controle op de coronatoegangsbewijzen en ID.

Cultuureducatie in schoolverband

Cultuureducatie op scholen is als onderwijsactiviteit mogelijk. Dat kan op een locatie van de school of op een externe locatie, zoals een theaterzaal. 

Lees ook de coronaregels voor evenementen.

Geen coronatoegangsbewijs voor werknemers

Mensen die aan het werk zijn, zijn uitgezonderd van het coronatoegangsbewijs. Muziek- en dansdocenten hebben bijvoorbeeld tijdens hun werk geen coronatoegangsbewijs nodig.

Geen coronatoegangsbewijs bij educatieve culturele onderwijsactiviteiten

Educatieve culturele onderwijsactiviteiten zijn vaak onderdeel van het schoolprogramma. Bijvoorbeeld een voorstelling of workshop op school of onderwijsinstellingen. Leerlingen en onderwijspersoneel hebben daarvoor geen coronatoegangsbewijs nodig. Dit geldt ook voor activiteiten buiten de school of onderwijsinstelling.

Subsidie

Wij begrijpen dat de maatregelen ook effect hebben op projecten en evenementen van onze subsidieaanvragers. Daarom gaan we ook in 2022 coulant om met onze subsidieverlening. Lees hier meer over onze subsidieregelingen in coronatijd. Neem contact met ons op als de plannen zijn gewijzigd, we bekijken per aanvraag hoe we omgaan met wijzigingen en onze adviseurs denken graag mee over het laten slagen van je project. Voor doorgeven van wijzigingen en andere vragen kun je via e-mail contact opnemen met onze medewerkers van het Subsidieloket, Els Hogendoorn, en Liesbeth Simons.

  • Aandachtspunten van Fonds1818 voor kascontrole in coronatijd voor kascommissie en penningmeesters van stichtingen en verenigingen.
  • Het kabinet stelt 1,4 miljoen extra steungeld beschikbaar voor de amateurkunsten.
  • Op 30 april opent de subsidieregeling Herstelfonds Cultuur 2022 (het aanvraagformulier komt later pas online); aanvragen kan tot en met 31 december 2022.
  • De gemeente werkt aan een vervolg op de regeling Investeren in Cultuur, zodat nu ook makers in de cultuursector worden ondersteund.
  • Ondernemers/organisaties kunnen gebruikmaken van het steunpakket dat onlangs is uitgebreid en verlengd (Bron: Cultuurconnectie)

Initiatieven CultuurSchakel

Benieuwd naar welke initiatieven er ontstaan in deze coronatijd voor cultuuronderwijs op school en in de vrije tijd in Nederland? Bekijk hier het overzicht van initiatieven op de website van LKCA. Hieronder enkele initiatieven vanuit CultuurSchakel tijdens de coronapandemie:

Contact

We wensen iedereen sterkte en gezondheid toe in deze tijd en twijfel niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt. Onze medewerkers proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen. Je kunt contact opnemen met de jouw bekende contactpersoon, of bekijk hier welke medewerker jou verder kan helpen. 

 

Houd onze website, social media en je mail in de gaten voor updates. We doen ons best iedereen zo snel mogelijk op te hoogte te stellen.

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram