Hoe kun je jouw kunstwerken tentoonstellen?

Veel vrijetijdskunstenaars willen hun werk graag tonen aan het publiek. Dat maakt niet alleen hun eigen werk en activiteiten zichtbaar, maar ook de ontwikkelingen in het veld. Bij de organisatie komt van alles kijken. Zo heb je een plan van aanpak nodig, een locatie en zijn er financiële aspecten om te overwegen.

Wij hebben een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Plan van aanpak

Een tentoonstelling is meer dan een expositie en daarom is het verstandig om het als project aan te pakken. Je begint met te bedenken wat je wilt laten zien en waarom. Daarbij kun je kiezen voor een solopresentatie of om een samenwerking aan te gaan met andere kunstenaars. Daarna schrijf je een plan van aanpak, met een tijdspad en een begroting. Neem ruim de tijd om jouw tentoonstelling te realiseren. Voor een tentoonstelling in een museum wordt een tijdspad van minimaal 9 maanden uitgetrokken. Het is daarom verstandig om een tijdspad van minimaal een jaar te overwegen.

Locaties

Bij het vastleggen van een locatie is het van belang om te kijken of deze geschikt is voor het soort werk dat je wilt tentoonstellen en of deze past bij jouw verdere wensen. 

Zakelijk

Naast deze inhoudelijke kant, is er natuurlijk ook nog het zakelijk aspect: de financiën. Zorg er altijd voor dat je een kundig iemand in de arm neemt; een accountant is nou eenmaal goedkoper dan een fikse boete. Ook het organisatorische aspect mag niet vergeten worden. Zoek van te voren uit wat voor vergunningen je bijvoorbeeld nodig hebt. Vaak hebben (semi)professionele instellingen deze expertise in huis. Maar mocht dat niet zo zijn, ga dan vooral te raden bij (andere) instellingen of informatie bronnen.

Meer informatie