Tips voor koren in Den Haag

In Den Haag zijn er ruim 90 koren actief. Steeds meer koren kampen met de terugloop van leden, komen zonder oefenruimte te zitten of kunnen niet repeteren ten tijde van corona. Hierdoor worden steeds meer koren opgeheven. Zonde vinden wij. Zeker als er toch nog manieren zijn om te ‘overleven’. Wij geven jullie graag tips en brengen je ook graag in contact met andere koren.

Podcast | Koren in coronatijd

Als gevolg van de coronacrisis zaten meer dan 1,7 miljoen koorzangers in Nederland thuis: er werd niet meer gezongen of gerepeteerd. In de nieuwe podcast Koren in coronatijd gaat radioverslaggever Matthijs Holtrop op zoek naar de verhalen van zangers, dirigenten, componisten en andere liefhebbers. Voor deze mensen is koorzingen méér dan een hobby: het is een sociaal vangnet, een uitlaatklep, of simpelweg hun beroep. Welke stille ramp voltrekt zich achter de schermen? 'Koren in coronatijd' is een podcastserie gemaakt op initiatief van het Nederlands Kamerkoor, in samenwerking met NPO Radio 4 en KRO-NCRV.

Online samen zingen met Jamulus

Veel koren hebben al ervaring met het repeteren met een vergader-app als Zoom of Team. Maar dat is niet echt leuk, omdat je alleen datgene hoort wat je dirigent je laat horen. Je kunt door de vertraging niet samen zingen en dat wordt dus een puinhoop als je dat probeert.

Jamulus wordt door steeds meer koren ingezet als een middel om online te repeteren. Het grote voordeel van Jamulus is dat online samen zingen wel echt mogelijk is, omdat de internetvertraging slechts minimaal is, waardoor koorleden elkaar echt kunnen horen. Bovendien heb je ook het gevoel dat je in één ruimte staat. Even kletsen samen, een praatje maken in de pauze, het kan allemaal. Je moet alleen zelf voor thee of koffie zorgen!

Kijk ter inspiratie eens naar dit filmpje op YouTube. Dit is een opname van Vocaal digitaal, een korenfestival met Zoom en Jamulus. Vooral vanaf 17 minuten is het erg mooi. Een groep die vanuit Zweden, Engeland en Nederland tegelijk samen zingt! 
Dichter bij huis is een ervaring van het Haags Toonkunstkoor, zij werken al sinds 2020 met Jamulus. In Magazine Toonbeeld van afgelopen zomer hebben zij hiervan verslag gedaan (je vindt het op de homepage www.haagstoonkunstkoor.nl).

Lees meer over dit handige audioprogramma in onze Handleiding Gebruik Jamulus 

Nieuwe leden werven

Kampt jouw koor ook met de terugloop van leden? Zet dan je koor goed in de markt als een echte marketing- en communicatieprofessional en maak gebruik van je netwerk.

Fuseren met een ander koor

Al eens gedacht aan fuseren? Een ander koor kan jouw koor weer op de rit krijgen. Een win-winsituatie! Het is natuurlijk wel even puzzelen dat je hetzelfde soort koor hebt en er moet afstemming komen over het dirigeren, de begeleiding door bijvoorbeeld een pianist en waar er gerepeteerd wordt, maar als het lukt, dan is je koor wel gered. Wij bieden koren in Den Haag de mogelijkheid een persoonlijke oproep te doen tot fuseren op onze website én direct met elkaar in contact te kunnen treden in onze Facebookgroep Koor zoekt Koor.

corda sonore

Oefenruimte

Met z’n allen oefenen in een woonkamer is al snel te krap met een koor, dus een oefenruimte is een echte must. Maar waar vind je die? Wij hebben een overzicht van locaties in Den Haag die hun ruimte verhuren. Bijvoorbeeld een gymzaal in een basisschool, een muziekschuur of een studio. Of vraag eens een ander koor naar tips voor een geschikte locatie via onze Facebookgroep. Bekijk hier het aanbod van oefenruimtes.

10 korenfilmpjes

Op 10 februari 2018 bood CultuurSchakel 10 Haagse vrijetijdskoren de kans om een gratis promotiefilmpje te laten produceren. De filmpjes zijn opgenomen in het DiamantTheater in Den Haag. Bekijk ze hieronder alle 10.