1 april 2018

“Iedereen kan leren zingen!”

Ademhalen lijkt zo eenvoudig, maar als je een tijdje gaat zingen kan het zijn dat je al snel merkt dat je buiten adem raakt. Annemarie van Annemarie Willems Producties helpt je bij het oplossen van dat probleem. Volgens haar geeft zingen energie én ontspant! Ze nodigt je dan ook graag uit om dat te komen ervaren bij een van haar (jazz)koren of workshops.

Dirigent van twee jazzkoren

Annemarie Willems gaf al jarenlang zang- en stemvormingslessen toen ze in 2000 werd gevraagd het jazzkoor over te nemen als dirigent van degene die vertrok. Annemarie: “Dat werden al snel twee jazzkoren: Jazz Enzo en Monday Jazz. Zo konden beginners en gevorderden op hun eigen niveau zingen. Jazzkoor Jazz Enzo is voor beginners en licht gevorderden. Het heeft een open inschrijving en iedereen kan zich ervoor aanmelden. Momenteel bestaat het uit 12 leden. Jazzkoor Monday Jazz is voor gevorderden en ver gevorderden. Je kunt je hiervoor aanmelden via een auditie. De eerste keer ga je dan meedoen met repeteren. Ik weet dan snel genoeg of iemand wel of niet bij de groep past. Monday Jazz bestaat nu uit 9 leden. De leeftijd maakt niet uit. Gemiddeld ligt het momenteel tussen de 30 en 50 jaar. Jonge mensen zijn zeer welkom!”

“Met beide koren treden we aan het einde van het seizoen op. Ieder koor heeft een eigen repertoire en per koor wordt er dan een thema of kleur afgesproken. Iedereen kan dan binnen dat thema zelf bepalen wat hij of zij aandoet. Sinds vorig jaar werk ik ook meer met choreografie, of zoals ik het noem: lichte enscenering. Dat zorgt ervoor dat het geheel niet statisch is, maar dynamisch wordt.”

Jazz koor onder begeleiding van Annemarie Willems (helemaal rechts in beeld)
Koren Jazz Enzo & Monday Jazz met rechts in beeld Annemarie Willems

Swingende Kerstbubbels en Spring Voices

Vier jaar geleden werd ze gevraagd als dirigent van het koor de Swingende Kerstbubbels. Annemarie: “We zingen kerstmuziek, lichte muziek en mooie arrangementen van Amerikaanse popmuziek. In september beginnen we met repeteren en in de kerstperiode zijn er dan vijf à zeven optredens. Dat doen we op verschillende locaties. We zingen op de kerstmarkt van het Lange Voorhout, de Passage en enkele bejaardenhuizen. Nadat de optredens geweest waren, wilden veel deelnemers door blijven zingen. Toen ben ik met het lentekoor Spring Voices gestart. Spring Voices heeft 18 leden waarvan er ook 20-jarigen bijzitten. Dit is een projectkoor waarbij we vanaf januari een half jaar aan de slag gaan met een breed genre: pop, wereld en een beetje jazz. We sluiten het half jaar af met twee optredens.”

Workshops voor ieder wat wils

Naast de vier koren, doet ze ook nog andere projecten. Zo geeft ze individueel les aan zowel zangers als aan sprekers of docenten, maar geeft ook les aan grote gezelschappen. Zowel particulier als aan bedrijven. Annemarie: “Bij docenten zijn stemlessen heel nuttig als ze bijvoorbeeld ‘vastzitten’ in de adem. Ze moeten vaak hard werken en verliezen contact met hun ademhaling. Dat gebeurt voornamelijk bij basisschooldocenten, omdat de kinderen daar vaak drukker zijn. Na een paar maanden krijg ik dan terug dat het steeds beter met ze gaat. Ze zijn dan minder hees. Het gaat erom dat je je stem traint en contact houdt met je ademhaling.”

Ze geeft ook workshops op onder andere verjaardagsfeesten of familiedagen. Annemarie: “Zulke workshops zijn vaak a capella, maar ook met pianobegeleiding, alles kan in overleg. Ook het genre. Vaak kies ik voor makkelijke harmonieën, zodat we binnen vijf à tien minuten met een groep meerstemmig aan het zingen zijn. Zuid-Afrikaanse strijdliederen zijn bijvoorbeeld heel toegankelijk om te leren en geven veel energie. Ook werk ik al zo’n 20 jaar met personeelskoren, waaronder het ministerie van OC&W. We zingen dan in de pauze tussen 12.30 en 13.30 uur. Na het zingen zijn ze dan weer helemaal verfrist en hebben ze een leeg hoofd. Ik vind het zo fijn om mensen even uit ‘zichzelf’ en de prestatie weg te halen. Dat mensen, die roepen ‘ik kan helemaal niet zingen’, later zeggen toch vrolijk bezig te zijn geweest, volledig geconcentreerd en met stralende ogen.”

Annemarie Willems achter de piano tijdens lesgeven van koorAnnemarie Willems (links) achter de piano

Jazzkoor aan het zingen

Je lichaam is je instrument

Een onderdeel van de koren is aandacht voor je adem, ademsteun, goede klank en het creëren van ruimte. Annemarie: “Voordat we beginnen, doen we eerst een fysieke warming up. Je lichaam is je instrument. En als je strak staat van de spanning of moe bent na een hele dag werken, dan is het heel goed om even te ontspannen voordat je gaat zingen. Na de fysieke warming up gaan we inzingen en vervolgens aan de slag.” De sfeer in de koren is heel gemoedelijk. Annemarie: “We hebben plezier en werken toch hard. Ik vind het belangrijk dat de sfeer goed is! Zo kun je meer bereiken.”

Vals zingen

Volgens haar kan iedereen zingen. Zelfs als je vals zingt, kan het bijna altijd worden aangeleerd om zuiver te gaan zingen. Annemarie: “In 1983 heb ik meegedaan aan een theaterproductie waarin heel veel gezongen werd. Ze zochten daarom iemand ter ondersteuning. Dat was mijn eerste stap in de richting van wat ik nu doe. Er waren drie jongens, studenten van de TU, die samen een partij moesten zingen. Alle drie hadden ze geen notie van wat ze zongen. Eentje zong bijvoorbeeld alles een kwint hoger dan de melodie, zonder dat hij doorhad dat het een hele mooie harmonie was. Na zeven maanden moesten ze samen kunnen zingen. Ik heb ze iedere week getraind om hun oren te gebruiken. Het zijn vaak sterk visueel ingestelde mensen die dat lastig vinden. Door een bepaald soort training is het aan te leren om goed te zingen. Ik heb maar één keer meegemaakt dat iemand het echt niet kon. Die kon alleen zuiver zingen als ik eerst een toon op de piano aansloeg en hij dat ook kon zien. Hij is toen met veel plezier een instrument gaan bespelen.”

Over Annemarie Willems

Annemarie Willems heeft het Conservatorium gedaan en heeft zelf jaren zangles gehad. Ze is twee keer naar Kopenhagen gegaan om een bepaalde zangmethode aan te leren bij het Complete Vocal Institute. Verder leert ze regelmatig bij over haar techniek. Ze werkt met bijna alle muziekstijlen; het minste met klassieke muziek.

Meld je aan voor het nieuwe seizoen!

In juni kan je je weer aanmelden voor het nieuwe seizoen dat in september van start gaat. Wil jij meedoen met een van de jazzkoren, de Swingende Kerstbubbels of Spring Voices? Meld je dan aan!

Ook kun je bij Annemarie terecht voor persoonlijke workshops of individuele lessen. Een proefles voor stemgebruik kost je slechts 25 euro!

Meer informatie over Annemarie Willems Producties

bladmuziek van jazzkoor

Fotografie: Sjoerd van der Hucht