6 februari 2018

“Niemand speelt voor boom bij ons”

Bij jeugdmusicalschool Theater MUS in Bezuidenhout kunnen kinderen naar hartenlust acteren, dansen en zingen. Wij spraken Barbera de Bruijn, theatermaker/docent en mede-eigenaar van Theater MUS. Zij vertelt dat het ombuigen van sprookjes naar moderne versies hun handelsmerk is. In de toekomst wil ze graag familiemusicals maken en een grote voorstelling geven op het Binnenhof met Mark Rutte als deelnemer.

Hoe is Theater MUS ontstaan?

“We zijn begonnen in Zaandam en in 2015 zijn we ook gestart in Den Haag. De lessen geven we nu in een heel gezellig wijkcentrum, maar onze droom is dat we een eigen plek hebben, zodat we het naar onze eigen zin kunnen inrichten. We hebben nu drie groepen op de dinsdag en we zijn bezig ons lesaanbod uit te breiden. De groepen bestaan uit gemiddeld 12 kinderen en de leeftijd ligt nu tussen de 5 en 12 jaar. Veel van de kinderen die in 2015 bij ons op les kwamen, zijn nog steeds bij ons. Het is enorm leuk dat ze bij ons blijven, je ziet ze groeien.”

Uit wie bestaat Theater MUS?

“Ik schrijf de scripts en doe de regie. Ik zet de voorstelling in elkaar. Eszter Triz verzorgt de choreografieën en leert de kinderen goed te zingen. Verschillende muzikanten schrijven speciaal voor ons de liedjes. Wanneer ik het script schrijf, geef ik input voor de liedjes die wij voor ogen hebben. We krijgen vaak vragen van ouders waar ze de liedjes kunnen vinden en of ze ook op YouTube staan. Ze zijn echter uniek en op maat gemaakt. We gebruiken de liedjes alleen in de lessen. Thuis leren de kinderen hun teksten aan de hand van het script.”

repetities theater musGenerale repetitie - links Barbera De Bruijn en rechts Eszter Triz

backstage theater mus
Gezelligheid backstage

Heb je ervaring nodig om mee te doen?

“Iedereen mag meedoen. Ervaren of niet ervaren. We kijken naar wat iemand kan en welke rol bij iemand past. We zorgen er wel voor dat ieder kind iets te doen heeft op toneel en zichtbaar is. Niemand speelt voor boom bij ons; het is onze insteek dat iedereen een volwaardige rol heeft op toneel. Vanaf de eerste les werken we al naar een voorstelling toe. Spelenderwijs leren de kinderen met als doel dat ze na 16 lessen het podium opgaan. Ze treden dan op in het Zeeheldentheater. Dat is een klein, intiem theater waar het heel leuk en overzichtelijk is voor kinderen om te spelen. We hebben twee keer in het schoolseizoen een voorstelling: rond januari en net voor de zomervakantie.”

Heeft iemand wel eens last van plankenkoorts?

“In de 15 jaar dat ik voorstellingen maak, heb ik nog nooit meegemaakt dat iemand écht niet het toneel op wilde. We werken in de lessen ook aan het zelfvertrouwen. We zien dat sommige kinderen heel verlegen de lessen binnenkomen, zachtjes praten, bijna onverstaanbaar zijn en niet rechtop staan. Als ze dan na 16 lessen vol vertrouwen de sterren van de hemel spelen, is dat prachtig om te zien! Ze maken vaak een enorme groei door in de lessen.”

voorstelling annie theater musVoorstelling Annie

Wanneer was er een moment van ‘the show must go on’?

“In het eerste jaar traden we op in het DiamantTheater. De kinderen hadden misschien niet helemaal door dat ze niet versterkt waren en dat ze zelf toch echt hard moesten zingen. Voor het eerst (en laatst) hebben we de band mee moeten laten draaien, omdat anders de zang niet verstaanbaar was. Normaal zingen ze mee met de instrumentale versie, maar omdat ze zo weinig volume gaven en sommigen vergaten te zingen tijdens het dansen hebben we moeten improviseren.”

Nog toekomstdromen?

“In de toekomst willen we familiemusicals maken, omdat ouders wel eens zeggen dat het hun zo leuk lijkt om ook op het toneel te staan. Verder lijkt het ons wel wat om met kinderen en volwassen een hele grote voorstelling op het Binnenhof te geven. En dat Mark Rutte dan bereid is om mee te doen. Hij is een goede pianospeler en volgens mij ook wel een goede acteur. En natuurlijk willen we heel graag een eigen locatie waar we onze lessen kunnen geven en voorstellingen kunnen ontwikkelen.”

Gratis proefles

Kinderen kunnen altijd een gratis proefles volgen. Of eigenlijk twee. Barbera en Eszter geven om de week les. De ene week wordt gewerkt aan het script en de andere week oefenen ze het dansen. Tot de vierde les van een nieuwe reeks kan je instromen en meedoen aan de voorstelling. 

Meer informatie over Theater MUS

grime backstage theater musHelemaal klaarmaken voor de voorstelling

Voorstelling Otje

 

Fotografie: Sjoerd van der Hucht