10 oktober 2017

Publieksprijs flashmob iktoon 2016

Juni 2016 was iktoon-maand in heel Nederland. Tijdens het grootste culturele evenement van ons land toonden Nederlanders die creatief actief zijn in hun vrije tijd, hun werk. Op meer dan duizend locaties in meer dan 150 gemeenten, dus ook in Den Haag.

Er waren vele tientallen activiteiten door de hele stad, met als kers op de taart spontane flashmobs. Je weet wel: een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en weer even plotseling uiteenvalt, het publiek in plezierige verbijstering achterlatend.

De flashmobs vonden plaats naar aanleiding van een oproep van CultuurSchakel en na lang tellen, wikken en wegen, telefoneren, commissieberaad en externe consultatie is unaniem besloten de Publieksprijs toe te kennen aan Boerenkapel De Zwiebels.

Bekijk de flashmob:

 

Wie zijn De Zwiebels en waar doen ze het voor? Arthur van Steenbergen, manager/secretaris en trombonist, vertelt.

What´s in a name en hoe is het zo gekomen?

De Zwiebels… Naar de naam wordt vaak gevraagd. 'Zwiebel' is Duits voor niets meer en niets minder dan ui, vandaar ook de ´bedrijfskleding´: zwart en uiengeel. Een alternatieve, favoriete verklaring is dat de naam te maken heeft met het luiden van de klok omdat het altijd zo gezellig laat wordt bij de repetities, maar waarschijnlijk moeten we deze versie naar het rijk der fabelen verwijzen. De Uien dus.

Boerenkapel De Zwiebels is opgericht in Den Haag in 1977, toen drie of vier leden zich afscheidden van een bestaande drumfanfare en de boerenkapel oprichtten. Het orkest heeft sindsdien een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd met een immens aantal optredens in binnen- en buitenland.

Inmiddels is het orkest zo´n 20 mannen sterk, die wekelijks met veel plezier en dito hoeveelheden bier in Loosduinen repeteren. Mannen inderdaad, er zijn geen Zwiebelinnen. Twintig bevlogen amateurs, die allemaal een baan of andere bezigheden hebben, wat het af en toe lastig kan maken het hele orkest bij elkaar te krijgen voor een optreden. De Zwiebels spelen alle muziek uit het hoofd, waardoor het orkest heel flexibel kan reageren op publiek en soort gelegenheid. Hierdoor melden zich relatief weinig jonge muzikanten, omdat op deze manier spelen wel enige behendigheid en zeker ruime ervaring vereist. Er is geen dirigent, maar een van de muzikanten fungeert als muzikaal leider die nummers instudeert en het voortouw neemt.

Van Gerard Joling tot Golden Earring

Van oorsprong een boerenkapel dus die voornamelijk speelde bij carnavalsfeesten en aanverwante festiviteiten. Maar het repertoire en daarmee de speelgelegenheden werden steeds meer uitgebreid: festivals, een feestelijke opening, kerstmarkt, bruiloft, sportevenement, braderie of groot bedrijfsfeest. Kortom, als er iets te vieren valt, zijn De Zwiebels van de partij. Het repertoire beslaat alle hoeken van de muziek, van carnavalskrakers tot popmuziek. Nummers van The Eagles en Frans Duits, Gerard Joling wordt niet geschuwd en ook de hits van Golden Earring worden met verve gebracht. Het is niet alles feest wat de klok slaat, De Zwiebels worden ook gevraagd voor begrafenissen.

Of we een favoriet nummer hebben? Ach, het leukste voor ons is het als het publiek het leuk vindt. We spelen bijvoorbeeld al 20 jaar bij wijnfeesten in Duitsland, en daar zijn ze gek op André Rieu. Dus spelen we een Rieu-medley, succes verzekerd. En bij carnavals wordt er nogal eens vanuit het publiek geroepen om ´Seks met die Kale´. Van oorsprong een popnummer, dat wij brengen met alle kale Zwiebels vooraan. U vraagt, wij draaien. En altijd met plezier!

Droom

In 2004 zijn we voor een lang weekend in Athene geweest voor de Paralympics. We speelden in een van de ´Olympische´ Stadions en in het Holland House. Dat was heel bijzonder, bekijk het filmpje van BNN maar eens. Onze droom is ooit te spelen bij de Olympische Spelen.

40 jaar De Zwiebels

Dit jaar bestaan we 40 jaar! Dat vieren we op 27 mei met in totaal 6 kapellen, die een muzikale rondrit door Den Haag maken. Er komt een pendeldienst tussen Den Haag en Scheveningen. Heen met de historische tram, terug op de boot met De Ooievaart. Iedereen is uitgenodigd mee te genieten, houd de website van De Zwiebels in de gaten!

De Zwiebels op Facebook en YouTube