12 maart 2018

“Ik kan er veel emoties in kwijt”

Ze danst al van jongs af aan en sinds twee jaar zit ze op les bij Crosstown. Femke van der Burg, student Communicatie & Multimedia Design aan De Haagse Hogeschool, danst vier uur in de week bij Korzo theater met 50% Ooievaarspaskorting.

Hoe ben je bij Crosstown terechtgekomen?

“Via een vriendin van mijn zus heb ik van Crosstown gehoord. Tijdens de selectiedag heb ik toen auditie gedaan. De diversiteit aan dansstijlen bij Crosstown sprak mij aan. En elke danser in de groep  heeft een andere achtergrond, zoals breakdance of ballet. We leren veel van elkaar. Ik zit nu in Crosstown II, maar ik zou best door willen naar Crosstown III. Alleen, dat kost meer tijd. Je bent dan ook nog de hele zaterdag aan het dansen. Het lijkt mij wel heel gaaf om dan echt aan een professionele productie te werken.”

femke van der burg danst in crosstown
Femke van der Burg tijdens een urban les van Crosstown

crosstown

Welke dansstijlen leer je bij Crosstown?

“Op dinsdag krijg ik met name moderne dansles en op vrijdag urban. We krijgen ook theatrale lessen, waardoor we rekening houden met onze gezichtsuitdrukkingen tijdens het dansen. Moderne dans is mijn favoriete dansstijl en heb ik door de jaren heen het meest gedaan, maar ik vind urban ook heel leuk. Urban verschilt veel van modern, maar de technieken die je bij modern leert, kan je ook toepassen bij urban en andersom. Qua kleding heb je voor urban gympen nodig en voor modern meestal blote voeten of sokjes. Met gympen heb je niet alleen meer stevigheid; bij urban horen gympen er ook gewoon bij.”

Treden jullie wel eens op?

“We hebben een soort kerstafsluiting. Dan laat je aan de andere groepen zien wat je hebt geleerd in het eerste deel van het jaar. In juni geven we een voorstelling in Korzo theater voor vrienden en familie, dat is wat groter met kostuums en alles erop en eraan. Daar werk je het tweede deel van het jaar echt naartoe.”

Wat betekent dansen voor jou?

“Heel veel. Ik doe het al mijn hele leven. Ik kan er veel emoties in kwijt. Ook is het echt een sport. Ik ben bezig met dans, maar ook met het ontwikkelen van mijn eigen stijl. Ik wilde vroeger professioneel danser worden; nu niet meer, maar ik wil het nog wel heel lang blijven doen. Ik heb niet één groot voorbeeld, maar dansers zoals Anna-Alicia, die ook heeft meegedaan aan So You Think You Can Dance, is wel een inspiratie voor mij.”

femke van der burg danst urban

Hoe zou jij Crosstown omschrijven?

“Bij Crosstown denk ik aan creativiteit, een plek waar je jezelf kan ontwikkelen, nieuwe vrienden kan maken en veel leert over dansen. Onze groep is hecht. Je leert elkaar heel goed kennen, omdat je vier uur per week met elkaar aan het dansen bent. Vanaf de auditie ben je met elkaar bezig en heb je veel opdrachten samen. Dan ga je in groepjes van twee of vier samen iets bedenken. Je leert niet alleen de choreografie, maar ook de technieken waarmee je zelf een dans kan maken.”

“We hebben een WhatsAppgroep waarin we het vooral hebben over dansen. Tijdens de urban-lessen maken we meestal filmpjes van iets wat we hebben gemaakt en dat delen we in de groep zodat iedereen het kan zien. Je kan thuis dan makkelijk verder oefenen. Of als je de week erna verder gaat en je bent dingen vergeten, dan kan je het even terugkijken.”

3 meiden van crosstown dansen

Zelf meedoen? Kom dansen bij Crosstown!

Jong, dynamisch en ambitieus. Dat zijn de Crosstown dansers. Korzo geeft met het talentontwikkelingstraject Crosstown jongeren de kans hun dansambities te ontwikkelen. Er wordt les gegeven in urban, modern, theater en cross-overs tussen deze stijlen. Met een Ooievaarspas krijg je op de lessen 50% korting (100% korting met KDM pas).

Vind je het leuk om te dansen en ben je 14 jaar of ouder? Kom dan een proefles nemen bij Crosstown!

Meer informatie over Crosstown

 

Fotografie: Sjoerd van der Hucht