Museum Take Over en Repair Kid winnaars Haagse C 2019

Voor de tweede keer reikte CultuurSchakel de Haagse C, de prijs voor Cultuurparticipatie, uit in het Atrium van het stadhuis. Dit jaar nam de uitslag een onverwachte wending, want de publieksprijs en juryprijs gingen naar een en dezelfde winnaar. Wethouder Robert van Asten (Cultuur) en juryvoorzitter Paula Udondek overhandigden op vrijdag 28 juni daarom ook nog een runner up prijs, zodat er twee winnaars in het zonnetje gezet konden worden.

Met de Haagse C willen we Haagse projecten en initiatieven extra erkenning geven voor hun mooie werk voor Den Haag en hun impact op de stad. We hebben voor ieder een video gemaakt waarin ze over hun project vertellen. De stemronde is inmiddels gesloten en op 28 juni worden de winnaars van de publieksprijs en juryprijs bekend gemaakt.

Genomineerden

Ook dit jaar werd de Haagse C uitgereikt als afsluiting van iktoon: de maand juni waarin iedereen aangespoord wordt zijn talenten en kunsten te laten zien. Met de Haagse C wil CultuurSchakel Haagse projecten en initiatieven extra erkenning geven voor hun mooie werk voor Den Haag en hun impact op de stad.

Dit jaar was het thema van de Haagse C ‘Out of the box’. Haagse kunst- en cultuurinitiatieven - die buiten hun kader om hebben gedacht en hierdoor burgers, buren, de wijk of organisaties op een originele manier kennis hebben laten maken met kunst en cultuur - konden zich eerder dit jaar aanmelden voor de Haagse C. Uit alle aanmeldingen maakte een professionele vakjury een selectie van deze vier genomineerden voor de Haagse C 2019:

De eerste twee weken in juni kon er volop gestemd worden op deze initiatieven. En dát is gebeurd met circa 900 stemmen, uit alle hoeken van Den Haag.

De juryprijs én publieksprijs gaan naar…

De Haagse C 2019 kent twee prijzen: één wordt gekozen door de jury en de andere door het publiek. Museum Take Over overtuigde echter zowel de jury als het publiek en nam daarom zowel de juryprijs als de publieksprijs mee naar huis!

Wethouder Van Asten: “Mijn felicitaties aan de winnaar, de jongeren van ‘Museum Take Over’. Geweldig, een project waarin jongeren zelf de leiding nemen van financiering tot invulling. Wij willen meer mensen mee laten doen aan kunst en cultuur. ‘Museum Take Over’ is een mooie manier om ook mensen die normaal gesproken niet in een museum komen te inspireren”.

Runner up prijs

Om toch een tweede initiatief ook in het zonnetje te zetten, besloot CultuurSchakel om de genomineerde met de op één na meeste stemmen een prijs te geven. Deze runner up prijs ging naar Repair Kid. De jury kan zich hier ook helemaal in vinden, blijkt uit het juryrapport: ‘De duurzaamheid en laagdrempeligheid van dit project, dat al zeven jaar bestaat, spreekt de jury erg aan: je legt gewoon een kleedje neer en iedereen mag meedoen. Ieder kind kan zo een kunstenaar zijn!

Over de winnaars

Tijdens de Museum Take Over namen jongeren het Haags Historisch Museum voor een avond over. Zij hebben alles zelf voorbereid en uitgevoerd en werden daarbij ondersteund door Deborah Cameron. Jongeren die geen affiniteit hadden met het museum, lieten zich inspireren door de geschiedenis van Den Haag om tijdens de Museum Take Over deze geschiedenis samen te voegen met hun eigen geschiedenis en dit te uiten in zang, dans, spoken word en rap. Door de Museum Take Over maakte een nieuw publiek kennis met het museum.

Repair Kid laat kinderen van 2 tot 102 en ouder creativiteit ervaren. Het werken met kapotte apparaten in combinatie met ander afvalmateriaal stimuleren een nieuwe kijk, duurzaamheid en oplossingsgericht denken.

Bekijk de videoportretten van de 4 genomineerden


Meer informatie

Lees hier meer informatie over de Haagse C en over het meedoen aan de derde editie in 2020!

 

Fotografie: Jurriaan Brobbel
Videoportretten: Rocky Roos