Jose Tojo

Dans, Theater

Laak

Kula Skoro verzorgt op een leuke en interactieve manier authentieke marrondanstijlen voor geïnteresseerden. De stijlen die wij doen zijn: Awasa, Songe, Banamba en Seketi.

De letterlijke betekenis/vertaling van Kula is een dikke tak, die door Marrons in het binnenland van Suriname wordt gebruikt als roei instrument voor uit hout gesneden korjalen. De specifieke roei bewegingen die worden toegepast als men de Kula als roei instrument gebruikt, zorgen ervoor dat men “vooruit” komt, en daarmee staat Kula symbool voor vooruitgang. De betekenis van Skoro in de Surinaamse taal is “school”. Als we kijken naar gangbare dansvormen, worden Afro-Surinaamse dansvormen nog niet als gangbaar beschouwd en weinig overgedragen. Het doel van Kula Skoro is deze vorm van dans toegankelijk te maken voor en over te dragen aan een groter publiek.

De specifieke Afro-Surinaamse dansvormen die Kula ontwikkelt, onderzoekt, beoefent en overdraagt, zijn onderdeel van de Marron cultuur in Suriname. De Marron cultuur kent vele mooie en eeuwenoude kunstvormen, die in de loop der jaren behouden zijn gebleven. De Marron cultuur is ontstaan vanuit in opstand gekomen slaven, die ervoor kozen te strijden voor hun vrijheid, en die met behulp van de Indianen, een nieuw leven zijn gestart in de binnenlanden van Suriname. Hierdoor is veel van de oorspronkelijke Afrikaanse cultuur behouden gebleven. 

Wij bieden: Verhalen Awasa

Aanbieder

Jose Tojo
Drijfriemstraat 68
2516XR Den Haag

Ooievaarskorting Nee