Nationaal Archief

Cultureel erfgoed

Centrum, Haagse Hout

In het Nationaal Archief ligt bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland opgeslagen in 142 kilometer archieven, 15 miljoen foto's, 300.000 kaarten en tekeningen en 1,2 terabyte aan digitale bestanden.

Schooltijd

Het Nationaal Archief is de bron van vele verhalen over de Nederlandse geschiedenis, het is bij uitstek een verhalenarchief. De echte 'bouwstenen' van deze verhalen worden hier bewaard. En dat voel je als je een historisch document in handen hebt. Verhalen worden echt als je daadwerkelijk een originele historische bron hebt kunnen zien of onderzoeken. Dan ervaar je de historische sensatie. Het Nationaal Archief beschouwt het als belangrijke taak om programma's voor het onderwijs te ontwikkelen. Voor het primair onderwijs (po) en het voortgezet onderwijs (vo) worden bij tentoonstellingen passende onderwijsprogramma's aangeboden die aansluiten bij de wensen en leerdoelen van het onderwijs. Het werken met echte bronnen prikkelt de nieuwsgierigheid en maakt van leerlingen onderzoekers. Deze gedachte is leidend bij de benadering van leerlingen: originele documenten laten zien en waar mogelijk lezen. In het archief willen we middels activerende werkvormen geschiedenis laten ervaren/beleven en deze ervaring online versterken. Zo komt het verhaal van de originele historische bron tot leven: het verleden spreekt.

Vrije tijd

Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland. Elk jaar is er een interessante tentoonstelling waarbij lezingen georganiserd worden. www.nationaalarchief.nl/beleven

Wij bieden: Erfgoed

Aanbieder

Nationaal Archief
Prins Willem-Alexanderhof 20
2595 BE Den Haag

Ooievaarskorting Ja