Ooievaart

Cultureel erfgoed

Centrum

De Ooievaart is een vrijwilligersorganisatie met ruim 100 vrijwilligers. Dit programma staat in het kader van de trekvaart.

Schooltijd

 

 

Vrije tijd

De stichting heeft deze missie bereikt door middel van uiteenlopende activiteiten:

1. Het organiseren van verschillende soorten rondvaarten en arrangementen door de Haagse grachten.

2. Het beheren van de binnenhaven (Bierkade) en de historische haven (Zieken)

3. De renovatie en restauratie van de Hagenaar ‘Hendrina Johanna’ tot museumschip

4. Vaarten in het buitengebied (Vliet e.o.) tussen Delft, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Den Haag, een vaartocht langs buitenhuizen en landerijen en langs pittoreske dorpjes en oude steden.

5. Vaarten van de stad via Madurodam naar het Scheveningen m.n. Madurodam Express

6. Beïnvloeden van beleid ten aanzien van: leefbaarheid, veiligheid en kwalitatief hoogwaardig gebruik van het grachtenstelsel (beheer).

7. Educatie en kennisoverdracht over de grachten en haar culturele erfgoed.

 

Trekvaart: geniet van het openbaar vervoer over het water!

Lang geleden, nog vér voor de trein of de auto, was er al een succesvol netwerk van vaarwegen aangelegd. Via de trekvaarten kon de zogenoemde trekschuit, toen nog voortgetrokken door een paard of door vrouw en kinderen van de schipper, alle delen van Nederland met gemak over water bereiken.

Voor u hebben we de leukste “les op het water” die kinderen zich maar kunnen wensen! Varen in een boot en via
de gids ondertussen veel te weten komen over de geschiedenis van je eigen woonomgeving. Trekvaart, trekschuit, jaagpad, jaagbruggetjes en rollepalen... deze intrigerende bezienswaardigheden zie je het beste als je zelf gaat ‘varen, net als toen’.

De Ooievaart/Vlietvaart staat klaar om uw klas op hun boot te ontvangen en onderweg die objecten aan te wijzen die alles te maken hebben met onze beroemde Gouden Eeuw. Deze vorm van openbaar vervoer stond aan het begin van de vervoersmogelijkheden die uw leerlingen vandaag de dag kennen. Aan boord gaan zij enkele leerzame opdrachten uitvoeren.

Extra mogelijkheid voor de bovenbouw van het basisonderwijs zijn de vele toegevoegde tips voor een uitstapje onderweg. Bezoek bijvoorbeeld het Jan van Goyenhuis met de Vincent van Gogh Experience, Buitenhuis Dorrepaals of Houtzaagmolen De Salamander. Meer aan bij het Huygensmuseum Hofwijck of kies voor pannenkoeken eten in Herberg Vlietzigt aan het jaagpad in Rijswijk. Zo kan deze boottocht ook een compleet “dag-arrangement” vormen voor uw leerlingen.

De Erfgoedtafel Trekvaarten, een initiatief van de provincie Zuid-Holland, stimuleert de kennis over en de beleving van het watergebonden erfgoed.

Wij wensen u en uw leerlingen veel plezier met Varen, net als toen! 

Het programma bestaat uit a. lesmateriaal voor de docent (handleiding), een presentatie voor op school, diverse video's en een vaarroutes aan boord van de Hadrianus. Het materiaal is

Wij bieden: Erfgoed

Aanbieder

Ooievaart
Bierkade 18B
2512 AB Den Haag

Ooievaarskorting Ja

Neem contact op met
Wimmie Hofstra
06 45 40 48 72
wimmie@ooievaart.nl
www.ooievaart.nl