Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis

Dit jaar staat het thema van de Kinderboekenweek in het teken van 'Bij mij thuis' en vindt plaats van 4 t/m 15 oktober 2023. Voor leerlingen in het basisonderwijs is het belangrijk om te leren over cultuur en diversiteit, ook binnen de context van thuis. Thuis kan voor iedereen namelijk iets anders betekenen en er bestaan veel verschillende vormen van thuis. Daarom is het thema dit jaar gericht op het vieren van deze diversiteit en het bespreken van de verschillen en overeenkomsten.

Speciaal voor de Kinderboekenweek hebben we vier korte opdrachten ontwikkeld voor het basisonderwijs die aansluiten op het thema van de Kinderboekenweek. Hiermee maken leerlingen op een creatieve manier kennis met cultuuronderwijs.

Doe mee met de Kinderboekenweek en laat leerlingen kennismaken met cultuuronderwijs en het thema ‘Bij mij thuis’!

Met deze tips geef je invulling aan de Kinderboekenweek

Korte opdrachten uit de Haagse Ladekast

 • Groep 1-2
  In deze opdracht onderzoeken de leerlingen allemaal verschillende geluiden die in een huis te horen zijn.
 • Groep 3-4
  Naar aanleiding van verschillende prentenboeken bespreken de leerlingen hun eigen thuissituatie met elkaar.
 • Groep 5-6
  De leerlingen creëren een compleet beeld van hun eigen (culturele) identiteit.
 • Groep 7-8
  De leerlingen maken een selfie met een verhaal.

Om het toepassen van het lesmateriaal wat makkelijker te maken, hebben we per opdracht een PowerPoint voor je gemaakt.

In de klas: Expert

Heeft jouw school of klas ondersteuning nodig bij het voorbereiden en geven van de lessen rondom de Kinderboekenweek? De Expert biedt kosteloos ondersteuning op maat en is een kunstvakdocent die ervaring heeft in lesgeven.

Gerelateerd aanbod tijdens de Kinderboekweek

Wist je dat het mogelijk is om de korte opdrachten aan te vullen met ons gerelateerd aanbod of los in te zetten tijdens jouw les? Een Doe-activiteit of Kunstenaar in de klas is hier uitermate geschikt voor.

Vergeet niet om de €5 extra subsidie vanuit het Nationaal Programma Onderwijs in te zetten. Kies voor een Kunstenaar in de klas of voor de Doe-activiteiten die passen bij het thema van de Kinderboekenweek.